Wat zijn grootverbruikers?

Is je aansluiting voor elektriciteit groter dan 3x80 ampère? En die voor gas groter dan G25 en meer dan 40m3? Dan ben je een grootverbruiker. Een gemiddeld huishouden is vaak geen grootverbruiker. Het zijn vaak grote bedrijven die deze aansluitingen hebben. Op die manier kunnen zij genoeg energie doorlaten om het hele bedrijf van stroom en gas te voorzien. Het is niet zo dat bedrijven de hele dag deze grote hoeveelheden energie nodig hebben, maar wanneer dat wel nodig is kan de aansluiting genoeg energie doorlaten. Als je niet weet wat voor aansluiting je hebt, kun je contact opnemen met de netbeheerder. Ook staat het in de meterkast en op je rekening van de energieleverancier. Normaal gesproken betaalt een grootverbruiker iedere maand zijn werkelijke verbruik. Ook is het mogelijk om te onderhandelen over tarieven en voorwaarden.

Wat zijn kleinverbruikers?

Is je aansluiting niet groter is dan 3x80 ampère? En is je gasaansluiting niet groter dan G25 en laat die minder dan 40m3 door. Dan ben je een kleinverbruiker. Dat geldt voor de meeste huishoudens. Grote bedrijven zijn vaak grootverbruikers. Deze gebruiken meer energie dan huishoudens, zodat ze onder andere hun apparatuur draaiende kunnen houden. Weet je niet wat voor aansluiting je hebt? Neem dan contact op met je netbeheerder. Je aansluiting kun je ook terugvinden in de meterkast en op de rekening van je energieleverancier. Een kleinverbruiker wordt beter beschermd dan een grootverbruiker, omdat een energieleverancier een vergunning nodig heeft voor het leveren aan een kleinverbruiker. Een kleinverbruiker betaalt ook voorschotbedragen die jaarlijks verrekend worden. Ook is er bij kleinverbruikers onderscheid tussen consument en zakelijk. Dit onderscheid is er voornamelijk omdat er door de overheid een maximale opzegboete is vastgesteld voor consumenten.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.