Goed energielabel zorgt voor lage energierekening

Voor huizen bestaan er zeven soorten energielabels. Deze labels hebben de letters A t/m G. Heeft je woning een label A of B, dan is het een energiezuinig huis. Je energierekening is lager dan bij een woning met energielabel G. Een zuinig energielabel zorgt voor een flinke besparing op je energierekening. Woningen met dubbel glas en zonnepanelen zijn energiezuiniger dan huizen die dit niet hebben. Deze huizen krijgen ook een beter label. Als je een label hebt ontvangen is deze 10 jaar geldig.

Energielabel bestaat ook voor apparaten en auto's

Naast  huizen, hebben ook apparaten en auto’s een energielabel. Waar het energielabel van een woning verschilt van A t/m G, is dit bij apparaten tussen A+++ en D. Alleen apparaten van voor 2012 hebben nog een oud label. Deze hebben label A t/m G. Ook auto’s hebben een energielabel variërend van A t/m G. Voor apparaten en auto’s geldt hetzelfde als voor woningen: hoe beter het label, hoe zuiniger het apparaat of de auto is, en hoe meer je bespaart. Fabrikanten zijn verplicht om bij aankoop van een apparaat of auto een energielabel te vermelden.

Is een energielabel verplicht?

Een energielabel is verplicht als je je woning gaat verkopen. De koper moet voordat hij de woning koopt de mogelijkheid hebben het  energielabel in te zien. Heb je geen energielabel als je je woning verkoopt, dan kun je een boete krijgen van maximaal € 405,-. Een energielabel kun je aanvragen op: www.energielabelvoorwoningen.nl. De kosten voor het aanvragen zijn afhankelijk van de ingeschakelde expert. De expert mag zelf de prijs bepalen.

Voordelen van een energielabel

Het hebben van een energielabel op zich heeft geen voordelen. Het heeft pas voordelen als je een goed energielabel hebt. Een goed energielabel zorgt er over het algemeen voor dat je huis meer oplevert als je het verkoopt. Bij apparaten zorgt een goed energielabel ervoor dat ze minder energie verbruiken. Hierdoor betaal je minder aan de energieleverancier en houd je geld over.

ILT controleert het energielabel

Als verkoper ben je verplicht om het energielabel van het huis aan de koper over te dragen. De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) controleert dit. Ben je niet van plan je huis te verkopen, dan hoef je ook geen energielabel te hebben.. Ga je wel je huis verkopen dan is het  verstandig om een energielabel aan te vragen als je je huis te koop zet. Potentiele kopers willen namelijk het energielabel weten als ze een huis bekijken. Huizen met een goed energielabel leveren over het algemeen meer op.