Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

E-mailadres

De goedkoopste energieleverancier vinden

Wat de goedkoopste energieleverancier is, hangt af van je van je verbruik. De goedkoopste leverancier kan per persoon verschillen. Het is daarom lastig aan te geven wat gemiddeld de goedkoopste leverancier is. Als je veel gas verbruikt is een leverancier met een laag gastarief voordelig. Gebruik je juist weinig energie dan is een leverancier met lage vaste leveringskosten weer voordeliger voor je. Het is dus niet zomaar te zeggen welke leverancier de goedkoopste energie aanbiedt.  

Naast het verbruik is, bieden leveranciers ook verschillende type contracten aan. Zo hoeft de goedkoopste leverancier met bij één jarig contract niet de goedkoopste te zijn voor een drie jarig contract. De goedkoopste leverancier is dus ook afhankelijk van de gewenste looptijd van je contract. Ook bieden leveranciers soms contracten aan die alleen voor nieuwe klanten zijn of juist alleen voor bestaande klanten gelden. Dit kan er ook voor zorgen dat de goedkoopste leverancier per persoon verschilt. Om een goed beeld te krijgen wat de goedkoopste leverancier voor je is, kun je het beste een vergelijking maken op basis van je exacte verbruik.

Wat is de groenste energieleverancier?

Het kan ook zijn dat de beste energieleverancier voor jou degene is die groene stroom levert. Je kunt op twee manieren kijken naar een groene energieleverancier. Vind je het belangrijk dat alle stroom die een leverancier levert groen is of vind je het ook goed als je een groen product kunt aanvragen bij een leverancier die ook grijze stroom levert?

In de vergelijking willen we duidelijk laten zien hoe groen een product en de leverancier zijn. Daarom hebben we contact opgenomen met twee Nederlandse autoriteiten op het gebied van duurzaamheid. Dit zijn HIER Klimaatbureau en WISE (World Informatie Service on Energy). Het grote verschil tussen deze twee partijen is dat HIER kijkt naar de groenheid van het product en WISE naar de groenheid van de leverancier. Door te kiezen voor een leverancier die op papier misschien groen lijkt, betekent dat niet dat jouw product ook 100% groen is.Aan de andere kant is het zo dat bij een grijze energieleverancier je niet altijd een grijs product kiest. Dit komt doordat veel leveranciers een mix aanbieden van groene en grijze producten. Je hoeft dus niet bij een 100% groene leverancier te zitten om een 100% groen product te hebben. In de vergelijking geven wij dit duidelijk aan.

Welke leverancier heeft de beste klantenservice?

Naast het kiezen voor een groene of een goedkope leverancier zijn er ook consumenten die op zoek zijn naar een leverancier met een goede klantenservice. Zij vinden een leverancier met een goede klantenservice de beste keuze. Mochten er bijvoorbeeld vragen zijn, dan willen zij hier terecht kunnen en niet te lang op een antwoord hoeven wachten. Om hier een beeld van te geven vragen wij aan consumenten die een energiecontract hebben afgesloten om hun mening te geven over de nieuwe energieleverancier. Het klantcijfer en de mening over de nieuwe leverancier zie je ook terug bij het maken van een vergelijking. Zo kun je de beoordelingen zien en vervolgens kiezen of dit is wat je zoekt in een energieleverancier.

Wat is de beste energieleverancier?

Om te bepalen welke energieleverancier voor jou de beste is, moet je bedenken wat jij belangrijk vindt. Vind je het belangrijk dat er een goede klantenservice is,let dan goed op het klantcijfer bij het maken van een energievergelijking. Ook kan het zijn dat je het belangrijk vindt dat je leverancier groene stroom of extra diensten aanbiedt. Dit kun je aangeven bij het maken van een energievergelijking. We houden dan rekening met je voorkeuren om zo je beste leverancier te vinden.

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.