Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

E-mailadres

Wat doet de Autoriteit Consument & Markt (ACM)?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt onder andere toezicht op de energiemarkt. Daarnaast stellen zij regels op waar energieleveranciers zich aan moeten houden, maar ook op welke manier zij het aanbod mogen tonen. Bedrijven moeten namelijk duidelijk zijn over wat zij aanbieden en op welke manier. Zodat het voor jou duidelijk is waar je voor kiest. Energieleveranciers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen voordat zij een leveringsvergunning krijgen van de ACM. Energieleveranciers moeten klachten op een goede wijze afhandelen, betrouwbaar zijn en tegen fatsoenlijke tarievenenergie leveren. Ook moeten zij zelf energie kunnen inkopen en moet de administratie op orde zijn. Wanneer een leverancier aan deze voorwaarden voldoet, krijgt hij een leveringsvergunning van de ACM. De ACM hoort bij de Rijksoverheid, maar maakt geen deel uit van de Rijksoverheid.

Wat is Energie Data Services Nederland (EDSN)?

Energie Data Services Nederland (EDSN) beheert alle energieaansluitingen in Nederland. EDSN ontvangt informatie van netbeheerders en zorgt dat verschillende partijen, zoals energieleveranciers en netbeheerders, deze informatie makkelijk met elkaar kan delen. EDSN zorgt voor centrale registers, zodat het overstappen van energieleverancier makkelijker gaat.

Wat doet de Geschillencommissie?

Wanneer je het niet eens bent met een beslissing van je energieleverancier, kun je een klacht indienen bij de Geschillencommissie. Voordat je een klacht indient, moet je eerst schriftelijk je klacht indienen bij de leverancier en wachten op de reactie van de leverancier. De leverancier heeft hier vier weken de tijd voor. Als je er niet uitkomt met de leverancier of je krijgt geen reactie, dan kun je een klacht indienen bij de Geschillencommissie Energie en Water. Je leverancier moet wel bij de Geschillencommissie zijn aangesloten. 

Als je een klacht wilt indienen bij de Geschillencommissie, moet je een formulier invullen en verschillende documenten aanleveren. Bijvoorbeeld de brief met de klacht die je naar de leverancier hebt gestuurd, de eventuele reactie van de leverancier, de rekening van de leverancier en het contract dat je bij de leverancier hebt getekend.

Het indienen van de klacht kan geld kosten. Het klachtengeld bij de Geschillencommissie Energie bedraagt € 27,50. Hier kunnen nog wel kosten bijkomen, bijvoorbeeld reiskosten voor het bijwonen van de zitting. Als je rechtshulp aanvraagt, komen die kosten voor eigen rekening. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Geschillencommissie bekijken.   

Wat is de Gedragscode Consument en Energieleverancier?

De Gedragscode Consument en Energieleverancier is opgesteld door de vereniging Energie-Nederland. De bestuursleden zijn mensen van een aantal grote energieleveranciers. Leveranciers die aangeven zich aan te sluiten bij de gedragscode, beloven consumenten op een juiste manier voor te lichten en op een goede en eerlijke manier benaderen. Lees meer over de Gedragscode Consument en Energieleverancier.

Overzicht betrouwbaarheid per leverancier

Wil je zien per energieleverancier bij welke instellingen en organisaties zij zijn aangesloten? Binnenkort plaatsen we hier een handig overzicht.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Vereniging Energie-Nederland 
  • Energie Data Services Nederland (EDSN)
  • Autoriteit Consument en Markt (ACM)

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.