Verschillen in energieprijzen

Energieprijzen kunnen per leverancier verschillen. Dit komt doordat leveranciers de energie zelf moeten inkopen. Het kan zijn dat de ene leverancier dit doet op een moment dat de prijs hoger ligt dan de andere. Ook mogen leveranciers, als zij dit willen, een marge rekenen bovenop de inkoopprijs. Dit zorgt ook voor verschillen tussen leveranciers. Hierdoor kan energieprijzen vergelijken voordelig zijn om zo de goedkoopste energieleverancier te kiezen. 

Wat betekent kWh (kilowattuur)?

De letters kWh staan voor kilowattuur. Als je een uur lang een apparaat gebruikt met een vermogen van tien kilowatt, heb je tien kWh verbruikt. Zou je dit apparaat twee uur gebruiken dan heb je 20 kWh verbruikt. Voor iedere kWh die je verbruikt betaal je een bedrag. Dit bedrag wordt de kWh-prijs genoemd, of energieprijs per kWh. 

Wie bepaalt de kWh-prijs (stroomprijs)?

De kWh-prijs is de prijs die je betaalt voor je stroomverbruik. De inkoopprijs voor energieleveranciers wisselt per dag. De energieprijs wordt beïnvloed door vraag en aanbod, maar ook door het weer, economische ontwikkelingen, wisselkoersen en politieke onrust. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds energiecentrales die stroom opwekken door middel van kolenverbranding. Wanneer de productie of aanlevering van kolen niet goed gaat, heeft dit invloed heeft op de stroomprijs in Nederland.

De energieleverancier rekent een marge op de inkoopprijs van energie. Deze marge kan iedere energieleverancier zelf bepalen. De totale kWh-prijs die uiteindelijk berekend wordt door de energieleverancier en bestaat voor bijna 70% uit belastingen. Deze belastingen zijn opslag duurzame energie, energiebelasting en BTW.

Wie bepaalt de gasprijs?

De hoogte van de gasprijs is afhankelijk van veel factoren en hierdoor lastig te voorspellen. Gas is een fossiele brandstof. Daarom is er geen invloed op de samenstelling en de locatie van gas. Wel kunnen politieke conflicten of natuurrampen invloed hebben op het aanbod van het gas. Twee bekende voorbeelden hiervan zijn de aardbevingen in Groningen en de onzekere politieke relatie met Rusland.

Daarnaast wordt een deel van het gastarief bepaald door de regio waar je woont. In Nederland zijn tien gasregio’s die elk een andere tarief hanteren.

Naast de productiekosten en het regiotarief, heeft je energieleverancier een eigen rekenmodel om de prijs te bepalen die ze uiteindelijk aan je vragen. 

De uiteindelijk gasprijs is een combinatie van de leverprijs, opslag duurzame energie, energiebelasting en BTW. De totale gasprijs bestaat voor bijna de helft uit belastingen.

Wat zijn vaste leveringskosten?

Vaste leveringskosten zijn kosten die een energieleverancier rekent als je een energiecontract afsluit. Dit is een bepaald bedrag per maand en kun je zien als een soort administratiekosten van een leverancier. Een leverancier mag zelf bepalen hoe hoog de vaste leveringskosten zijn, waardoor er grote verschillen kunnen zijn per leverancier. Het is daarom goed om ook altijd naar de vaste leveringskosten te kijken als je de energieprijzen van een leverancier vergelijkt.

Energieprijzen per jaar

Energieleverancier Kosten per jaar 2019 Kosten per jaar 2020
Budget Energie € 1.873,20 € 1.743,36
Eneco € 2.208,24 € 2.014,08
Energiedirect.nl € 1.903,92 € 1.773,48
Essent € 2.215,08 € 2.065,20
Greenchoice € 2.034,84 € 1.918,20
Vattenfall € 2.268,60 € 2.134,68

Energieprijzen 2021

De energietarieven zijn de laatste tijd flink gedaald. Benieuwd naar de tarieven? Die staan op deze pagina. De energieprijzen 2021 vind je terug in onze energievergelijker. Goed om te weten: het kabinet wil duurzamer energieverbruik stimuleren. Daarom gaat de belasting op gas omhoog, en de belasting op elektriciteit omlaag. Dat heeft invloed op je energierekening. 

Verwachting energieprijzen

Wat is de verwachting voor energieprijzen in de toekomst? Gaan de energieprijzen dalen of juist stijgen? De energieprijzen zijn dit jaar historisch laag. Een goed moment om te besparen. Zeker als je al een aantal jaar bij dezelfde energieleverancier zit. Door nu je contract vast te zetten, profiteer je van de lage energieprijzen. Het vastzetten van je energieprijs kan verstandig zijn. Want heb je een flexibel contract? Dan gaat je energierekening omhoog als de energieprijzen weer stijgen. Op deze pagina vind je de belangrijkste wijzigingen voor 2021 waar je rekening mee moet houden.