Wanneer verbruik je de meeste energie?

Werk je overdag (normaaltarief ) en ben je veel weg? Dan verbruik je waarschijnlijk weinig energie tijdens het normaaltarief en veel energie tijdens het daltarief. Als dit het geval is, kun je beter kiezen voor een dubbel tarief.

Verbruik je overdag de meeste energie? Dan is een enkel tarief meestal het gunstigst.

Om een goed beeld te krijgen van wat je kunt besparen, kun je de waardes invullen in onze energievergelijker.

Wisselen van tarief niet altijd mogelijk bij vast contract

Als je momenteel in een vast contract zit, kun je niet zomaar wisselen van het type tarief. Je kunt wel contact opnemen met je energieleverancier om te vragen wat de mogelijkheden zijn.

Het prijsverschil is in veel gevallen klein. Het stroomverbruik heeft een relatief klein aandeel op de meeste afrekeningen. Ook is het verschil tussen een dubbel- en enkeltarief vaak laag. Alleen als het verschil erg groot is, is het voordelig om voor een enkeltarief te kiezen. Dat geldt dan vooral als het normaaltarief erg hoog is.

1 juli is het TF-signaal gestopt. Wat betekent dat voor jou?

Het TF-signaal betekent toonfrequent signaal. Zo’n signaal wordt verstuurd door het energienet. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de energiemeter switcht van het dag- naar het nachttarief.

Heb je een slimme meter? 

Dan verandert er voor jou helemaal niets.

Maar let op: het kan wel een probleem zijn als door het TF-signaal ook automatisch je buitenverlichting aangaat. Of als er andere apparaten mee worden aangezet, zoals je boiler. Je kan die apparaten natuurlijk met de hand aanzetten. Maar vind je het prettig dat ze automatisch aan- en uitgaan? Vraag dan een installateur voor een oplossing.

Heb je nog een analoge of niet-slimme meter?

Dan schakelt je meter na 1 juli 2021 niet meer over van dag- naar nachttarief en weer terug. Is dat een groot probleem? Nee, want je betaalt voortaan het enkeltarief. En het verschil tussen enkel- en dubbeltarief is tegenwoordig minimaal. Dus je merkt er waarschijnlijk niets van.

Let ook op als door het TF-signaal apparaten worden aangezet, zoals je buitenverlichting en boiler. Die kan je voortaan natuurlijk handmatig aanzetten. Maar wil je dat het automatisch gaat? Neem dan contact op met een installateur.


Laatste nieuws over energietarieven

Grote verschillen in sterk stijgende energietarieven per 1 oktober De tarieven bij energiemaatschappijen stijgen per 1 oktober flink, ook zijn er grote verschillen. Dat blijkt uit data die prijsvergelijkers Independer en Gaslicht.com met de NOS hebben gedeeld. Eneco en Greenchoice zijn de enige twee die met hun gasprijs ver... lees meer
Eneco pleit voor subsidie op basis van inkomen Veel mensen merken de stijgende energieprijzen in hun portemonnee. Dit is voornamelijk lastig voor huishoudens die het al niet zo breed hebben. Deze kunnen door de hoge stookkosten in financiële problemen komen. Daarom wil energieleverancier Eneco vanuit de overheid een... lees meer
Wat gaan we betalen? De nieuwe energietarieven Het zit er al een tijdje aan te komen, maar eindelijk zijn ze bekend: de nieuwe energietarieven. De drie grootste leveranciers hebben inmiddels bekend gemaakt wat je per maand extra kwijt bent aan stroom en gas.. En hoe zat het... lees meer
Lees al het laatste nieuws over energie

Expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.