Verbruik gas water licht

Leven zonder gas, water en licht: we kunnen het ons niet voorstellen. In ons huis verbruiken we namelijk elke dag energie. Voor verwarming, koken, douchen en de verlichting. Voor water en stroom geldt: hoe meer mensen in een huis wonen, hoe hoger het verbruik. Bij gas is de regel: hoe ouder en groter het huis, hoe hoger het gasverbruik.

Water 

Je kan niet zelf een waterleverancier kiezen. Je krijgt water van het bedrijf dat de voorzieningen in jouw regio regelt. Je moet je wel aanmelden.

Licht 

Licht is eigenlijk stroom. Stroom gebruiken we niet alleen voor verlichting, maar bijvoorbeeld ook voor elektrische apparaten.

Gas 

Gas wordt gebruikt voor de verwarming van huizen en het water. De komende jaren wordt het gasverbruik in Nederland steeds minder. Door de overstap naar groene energie hebben we steeds minder gas nodig.

Gas water licht kosten

Er zijn verschillende factoren die de gas water licht kosten beïnvloeden. Denk aan:

  • ​met hoeveel mensen je in huis woont 
  • hoe oud het huis is 
  • hoe groot het huis is 

Voor water wordt je verbruik bijgehouden door de watermeter. De kosten zijn afhankelijk van je verbruik, maar ook van de tarieven van de waterleverancier van jouw regio. Daar heb je zelf geen invloed op, omdat je zelf geen andere leverancier kan kiezen. 

De gas en licht kosten zijn ook afhankelijk van je verbruik, en bestaan daarnaast ook uit vaste kosten. Zo kan je bijvoorbeeld niet besparen op netbeheerkosten. Maar de variabele kosten zijn afhankelijk van je verbruik. Hoe meer gas en licht je nodig hebt, hoe hoger de kosten.

Kosten gas water licht: wat betaal ik?

Ben je benieuwd naar de gemiddelde kosten voor gas water licht? Dan is het slim om een vergelijking te maken. De kosten zijn namelijk voor een deel verbruiksonafhankelijk, maar ook voor een deel verbruiksafhankelijk. Die beide kosten vind je terug op je maandelijkse energierekening en jaarnota.

Gas water licht berekenen

Kan je je energieverbruik niet terugvinden, of ga je voor het eerst een energiecontract afsluiten? Dan kan je ook een schatting maken. Op deze pagina lees je meer over je energieverbruik berekenen.

Gas water licht vergelijken

Vaak denken mensen dat water ook wordt geleverd door de energieleverancier. Maar dat is niet zo. Je hoeft hier dus geen rekening mee te houden bij het energie vergelijken. De waterleverancier staat vast per regio. Je moet je alleen nog zelf aanmelden. 

Bij het kiezen van een energieleverancier hoef je dus alleen te letten op gas en elektriciteit. Bij Independer vergelijk je gemakkelijk op prijs, kwaliteit én duurzaamheid.

Gas water licht afsluiten

Heb je een energieleverancier gevonden die goed bij je past? Dan kan je direct via Independer aanvragen. Je huidige contract wordt dan opgezegd. Let wel op: heb je een huidig contract dat je voor de einddatum wil opzeggen? Dan moet je mogelijk een opzegvergoeding betalen. 

Voor water hoef je zelf geen contract te zoeken. Je moet je alleen aanmelden bij de waterleverancier die verantwoordelijk is voor jouw regio.

Expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.