Energieprijzen worden deels bepaald door de internationale prijzen voor olie en gas. Vroeger werd de olieprijs bepaald door de grote oliemaatschappijen. Dit is nu overgenomen door de OPEC landen. Momenteel zijn dit 13 landen, maar deze samenstelling kan ieder moment worden aangepast als daar aanleiding voor is. De OPEC wil de olieprijs op een bepaald prijsniveau houden. Wanneer de prijs te hoog oploopt, wordt er meer olie geproduceerd om de prijs weer te laten dalen.

Energie vergelijken

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 21 juni 2022

Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

Olieprijs bepaald door verschillende factoren

Er zijn verschillende factoren van invloed op de olieprijs. Denk aan vraag en aanbod, emoties, speculaties en beslissingen door de politiek. Vroeger bepaalden grote oliemaatschappijen de olieprijs. Dit ligt nu bij de OPEC. Deze organisatie van olie-exporterende landen is een samenwerkingsverband tussen dertien landen. De OPEC probeert de olieprijs stabiel te houden. Loopt de olieprijs te veel op? Dan wordt er meer olie geproduceerd om de prijs weer te laten dalen.

Waar komt olie vandaan?

Olie wordt vooral gewonnen door boringen in reservoirs. Het is, naast bijvoorbeeld aardgas, een van de fossiele brandstoffen. De belangrijkste oliegebieden zijn de West Texas Intermediate, Dubai, OPEC en Brent. Hier is de aardolie van goede kwaliteit. De prijs uit deze gebieden is vaak een maatstaf voor de prijzen in de rest van de wereld. 

In Nederland wordt olie vooral ingevoerd via de haven van Rotterdam. Een klein deel komt uit de ondergrond van Nederland en de Noordzee.

Olieprijs gekoppeld aan gasprijs

De prijs van olie en gas heeft gedeeltelijk invloed op de energieprijs in Nederland. Zoals je die ziet bij het maken van een energievergelijking. Dit komt doordat Nederlandse energiecentrales vaak op gas draaien. De gasprijs is verbonden met de olieprijs. Die koppeling is in de wet vastgelegd.

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png