Vanaf 1 januari 2023 hanteert het kabinet voor in ieder geval het hele jaar een prijsplafond. Dat betekent dat je energierekening een stuk lager zal worden. Ben je benieuwd naar wat dit voor jou kan betekenen? Met onze tool kun je gemakkelijk de verwachte energiekosten van 2023 berekenen. 

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 16 januari 2023

Wat bespaar jij door het prijsplafond?

Weet je niet precies wat je verbruik en tarief is? Dan kun je ook een schatting invullen. Zo weet je ongeveer wat de kosten zijn in 2023 en wat je bespaart door het prijsplafond. Een indicatie: een gemiddeld huishouden verbruikt rond de 3500 kWh en 1500 m3 gas. De huidige gemiddelde markttarieven zijn zo'n 0,75 euro per kWh en 2,80 euro per m3.

Let op: de berekening houdt nog geen rekening met de vermindering energiebelasting (-597 euro in 2023) en de netbeheerkosten (ongeveer 500 euro, uitgaande van Liander voor een gas- en stroomaansluiting en 10% verhoging ten opzichte van 2022). Wil je nog gerichter weten wat je totale kosten per jaar worden? Haal dan de vermindering energiebelasting van het totaal gas en elektriciteit af en tel de netbeheerkosten hierbij op.

Het prijsplafond is niet werkbaar voor mensen met een blokaansluiting. Deze krijgen een subsidie. Die details daarvan zijn nog in de maak. Naar verwachting volgen die halverwege februari.

Wanneer zit jij aan je prijsplafond?

Op de hoogte blijven van de energieprijzen?

Meld je aan voor de Energie Prijs Alert

Wil je als eerste een seintje als de energieprijzen weer dalen? En wil je een update van belangrijke momenten rondom de energiemarkt? Meld je dan nu aan voor onze Energie Prijs Alert.

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png