Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

E-mailadres

Verschillen in elektriciteitstarieven per provincie

De tarieven die worden aangeboden kunnen per provincie verschillen. Zo kunnen de elektriciteitstarieven in de provincie Brabant en Limburg afwijken van die van de rest van Nederland. Als je tegen dubbel tarief geleverd krijgt, kan het zijn dat de normaal- en daltarieven in Brabant en Limburg anders zijn dan in de rest van Nederland. Dit geldt niet voor elke leverancier, maar wel voor een aantal. Het daltarief in Brabant en Limburg geldt van 21.00 uur tot 07.00 uur, terwijl dit in de rest van Nederland start om 23.00 uur en eindigt om 07.00 uur.

Verschillen in netbeheerkosten per provincie

Daarnaast zijn kunnen ook de netbeheerkosten voor stroom en gas afwijken per provincie. De netbeheerkosten worden bepaald door de netbeheerder. In Nederland zijn er acht netbeheerders en deze zijn verdeeld over heel Nederland. Hierdoor kunnen er binnen een provincie meerdere netbeheerders zijn, waardoor de netbeheerkosten ook binnen een provincie kunnen verschillen.

Verschillen in gastarieven per provincie

Er zijn tien gasregio’s in Nederland. Per regio kan een energieleverancier een ander gastarief hanteren. Zo kan een leverancier tien verschillende gastarieven hanteren.

Vaak hebben leveranciers een vast gastarief en daar komt dan nog een regiotoeslag bij. Meestal wordt de regiotoeslag bepaald op basis van afstand. Hoe verder van Groningen (waar het gas wordt gewonnen), hoe hoger de toeslag. Maar deze regel gaat niet in alle gevallen op. Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe hoog de toeslag is die zij rekenen.

Expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.