Een jaarafrekening is het overzicht dat je ontvangt van je energieleverancier. Op de jaarafrekening staat de hoeveelheid energie die je het afgelopen jaar hebt gebruikt. Als je overstapt of verhuist, ontvang je ook een eindafrekening. Wat is een jaarafrekening precies en wat staat er allemaal op?

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 26 januari 2023

Hoe werkt een jaarafrekening?

Op een jaarafrekening zie je terug wat je totale kosten en verbruik zijn geweest voor het afgelopen jaar. Op basis van de jaarafrekening berekent je energieleverancier ook je nieuwe termijnbedrag.

Wanneer krijg ik mijn jaarafrekening?

De jaarafrekening ontvang je meestal aan het einde van het contractjaar. Als jouw contract bijvoorbeeld in maart 2023 ingaat, ontvang je de jaarafrekening rond maart 2024. Sommige leveranciers sturen ook tussentijds een overzicht van je verbruik en/of kosten. Bijvoorbeeld als je tussentijds iets wijzigt aan je contract. Wil je exact weten hoe jouw leverancier dit doet? Neem dan contact op met ons of met je energieleverancier. Zij kunnen precies aangeven wanneer je de jaarafrekening krijgt.

Tarieven energiebelasting 2022 Verschil t.o.v. 2021
Stroom 0,04452 -0,06948
per kWh tot 10.000 kWh 0,03690 0,00060
ODE kWh tot 10.000 kWh 0,08142 -0,06888
belasting + ODE + btw
Gas
per m3 tot 170,000 m3 0,43950 0,01770
ODE m3 tot 170,000 0,10467 0,00169
belasting + ODE + btw 0,54416 0,01939
Vermindering energiebelasting incl. btw € 824,77 € +266,21

Uit welke onderdelen bestaat de jaarafrekening?

Leveringskosten voor stroom en gas betaal je per eenheid. Voor stroom betaal je een bedrag per kWh. Voor gas wordt dit uitgedrukt in m3. Hoe meer je verbruikt, hoe hoger het bedrag op je jaarafrekening wordt. Op deze kosten heb je dus zelf invloed. 


De vaste leveringskosten worden door je energieleverancier in rekening gebracht. Hiermee betalen zij onder andere de administratieve kosten. Het bedrag verschilt per energieleverancier. Je hebt hier dus zelf invloed op als je een leverancier kiest.

Energiebelasting is een bedrag dat door de overheid is vastgesteld. Dat doen ze ieder jaar. Je betaalt energiebelasting per verbruikte eenheid stroom en/of gas.

De overheid verplicht opslagkosten voor duurzame energie. Zij bepalen jaarlijks de hoogte van het bedrag. Een energieleverancier heeft hier geen invloed op. Het bedrag wordt (net als de energiebelasting) geheven over zowel stroom als gas. De heffing wordt door de overheid gebruikt om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

De vermindering energiebelasting is een bedrag dat je een keer per jaar terugkrijgt van de overheid. Dit heet ook wel heffingskorting. Het bedrag (558,56 euro in 2021) wordt afgetrokken van de kosten die je maakt voor stroomafname. Je krijgt dit bedrag terug, omdat een deel van je energieverbruik onbelast is. Dit geldt alleen voor bewoonde adressen.

De netbeheerkosten betaal je voor het onderhoud en gebruik van de leidingen. En voor het netwerk waarmee stroom en gas veilig bij je woning komen. Het bedrag wordt bepaald door je netbeheerder. De netwerkkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen:

  • Jaarlijkse aansluitkosten 
  • Jaarlijkse transportkosten 
  • Capaciteitsafhankelijk transporttarief 
  • Jaarlijkse meterhuur

Nederland is onderverdeeld in tien gasregio’s. Per regio betaal je bij veel leveranciers een gasregiotoeslag per m3. In het algemeen geldt: hoe verder je van Groningen woont, hoe hoger je gasregiotoeslag is. Een leverancier mag zelf de hoogte van de toeslag bepalen. De ACM controleert of de tarieven redelijk zijn en blijven.

Waarom is mijn jaarrekening of eindafrekening anders dan gedacht?

Dit kan verschillende redenen hebben. Wanneer je onverwachts meer stroom of gas hebt verbruikt dan je vooraf hebt ingeschat, moet je waarschijnlijk bijbetalen. Bijvoorbeeld door een koude winter. Dit moet je dan achteraf bijbetalen. Omgekeerd is het ook mogelijk. Wanneer je minder hebt verbruikt dan aan het begin ingeschat, krijg je van je leverancier geld terug aan het eind van het jaar.

Ben je een nieuwe bewoner op een adres? Jouw leverancier kijkt naar het historisch verbruik en baseert hierop jouw termijnbedragen. Als jouw woonsamenstelling of verbruik anders is, kan dit dus invloed hebben op het totale verbruik.

Mocht het alsnog onduidelijk zijn waarom je rekening hoger is dan gedacht, kun je uiteraard contact opnemen met ons of met je leverancier.

Hulp nodig met je jaarafrekening?

Er staat veel informatie op een jaarrekening. Wil je graag weten hoe je jaarafrekening of eindafrekening precies is opgebouwd? Wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op.

Wat is een eindafrekening en wanneer krijg ik deze?

Heb je een energiecontract beëindigd? Dan krijg je binnen 6 tot 8 weken na de beëindiging een eindafrekening van jouw oude leverancier. Op deze eindafrekening worden alle laatste verrekeningen gedaan.

Krijg ik een eindafrekening als ik tussentijds mijn contract beëindig?

Ja, je krijgt van je oude leverancier een eindafrekening. Dit werkt hetzelfde als bij een normale overstap. De oude leverancier vraagt je de meterstanden door te geven en stuurt je vervolgens een eindafrekening toe. Vervolgens worden je termijnbedragen verrekend met je werkelijke verbruik. Ook krijg je een eventuele opzegvergoeding voor het vroegtijdig beëindigen van het contract.

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png