De zeven netbeheerders in Nederland

In Nederland zijn er zeven netbeheerders die het energienet in hun regio verzorgen en onderhouden. Hier vind je meer informatie over je netbeheerder:

De taken van een netbeheerder

Per regio is er één netbeheerder verantwoordelijk voor:

  • De aanleg van het energienetwerk
  • Het beheer van het energienetwerk
  • Het transporteren van de energie
  • De registratie van je aansluitingen
  • Het beheren en onderhouden van je meter

De netbeheerders hebben allemaal hun eigen werkgebied. Hierdoor is het niet mogelijk om te wisselen van netbeheerder. Alleen als je verhuist krijg je mogelijk een andere netbeheerder.

Netbeheerkosten voor elektriciteit en gas

Netbeheerkosten betaal je voor het onderhoud en gebruik van de leidingen waarmee stroom en gas veilig bij je woning komen. Dit bedrag wordt bepaald door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De netbeheerkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen.

Je netbeheerder vinden

Wie je netbeheerder is voor gas en/of elektriciteit, vind je terug op www.eancodeboek.nl. Ook je EAN-code is hier terug te vinden. De EAN-code is een code van 18 cijfers, waarmee de leverancier kan zien hoe groot de meter op het adres is en wie de netbeheerder is.

Stroomstoring melden

Heb je last van een stroomstoring? Dan kun je deze melden bij je netbeheerder, of via het nationaal storingsnummer: 0800-9009. Op de website van je netbeheerder kun je actuele storingen opzoeken. Een stroomstoring duurt meestal niet langer dan een paar uur. Duurt het langer dan vier uur? Dan kun je in sommige gevallen een vergoeding krijgen. 

Brief van de netbeheerder ontvangen? Dit moet je doen

Als je gaat verhuizen kan het zijn dat je nog geen energiecontract hebt gekozen voor je nieuwe woning. Door de drukte van de verhuizing komt het regelmatig voor dat dit wordt vergeten. Omdat een woning ook 'warm' wordt opgeleverd, er is dus stroom en gas aanwezig, denk je er niet altijd aan om een nieuw energiecontract af te sluiten. Als je te lang geen energiecontract hebt, dan stuurt de netbeheerder een brief. In de brief staat dat je energie geleverd moet krijgen voor een bepaalde datum. Doe je dit niet dan gaat de netbeheerder over tot afsluiting van je energie. Meestal heb je nog 3 weken de tijd om een energiecontract te laten starten, nadat je de brief van de netbeheerder hebt ontvangen.

Heb je een brief van je netbeheerder ontvangen dan is het verstandig om zo snel mogelijk een nieuw energiecontract te kiezen. Vervolgens ontvang je van de leverancier een bevestiging van de aanvraag. In de bevestiging staat ook de ingangsdatum. Start het contract later dan de datum die door de netbeheerder is aangegeven dat het contract moet starten? Neem dan contact op met de gekozen energieleverancier. Je kunt dan aangeven dat het contract eerder moet starten. De leverancier regelt dit dan voor je en zal binnen enkele dagen starten met de levering. In sommige gevallen vraagt de leverancier nog wel om een kopie van de koop- of huurovereenkomst voordat zij de levering starten. 

Vergeten een energiecontract te kiezen?

Is de datum die in de brief van de netbeheerder stond verstreken en heb je nog geen energiecontract gekozen? Dan kun je dit het best zo snel mogelijk doen. Nadat je een contract hebt aangevraagd is het verstandig om dit door te geven aan de netbeheerder. Doe je dit niet dan kan het zijn dat de netbeheerder de energie komt afsluiten. In eerste instantie proberen ze dit in de meterkast te doen. Lukt dit niet, doordat je bijvoorbeeld de deur niet open doet dan zullen ze de energie buiten afsluiten. Het is dus verstandig om zo snel mogelijk een energiecontract af te sluiten. Word je afgesloten dan betaal je namelijk ook kosten om weer aangesloten te worden. De kosten om de afsluiting buiten ongedaan te maken liggen een stuk hoger dan wanneer dit binnen moet gebeuren.

Expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.