De zeven netbeheerders in Nederland

In Nederland zijn er zeven netbeheerders die het energienet in hun regio verzorgen en onderhouden. Hier vind je meer informatie over je netbeheerder:

De taken van een netbeheerder

Per regio is er één netbeheerder verantwoordelijk voor:

  • De aanleg van het energienetwerk
  • Het beheer van het energienetwerk
  • Het transporteren van de energie
  • De registratie van je aansluitingen
  • Het beheren en onderhouden van je meter

De netbeheerders hebben allemaal hun eigen werkgebied. Hierdoor is het niet mogelijk om te wisselen van netbeheerder. Alleen als je verhuist krijg je mogelijk een andere netbeheerder.

Netbeheerkosten voor elektriciteit en gas

Netbeheerkosten betaal je voor het onderhoud en gebruik van de leidingen waarmee stroom en gas veilig bij je woning komen. Dit bedrag wordt bepaald door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De netbeheerkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen.

Je netbeheerder vinden

Wie je netbeheerder is voor gas en/of elektriciteit, vind je terug op www.eancodeboek.nl. Ook je EAN-code is hier terug te vinden. De EAN-code is een code van 18 cijfers, waarmee de leverancier kan zien hoe groot de meter op het adres is en wie de netbeheerder is.

Stroomstoring melden

Heb je last van een stroomstoring? Dan kun je deze melden bij je netbeheerder, of via het nationaal storingsnummer: 0800-9009. Op de website van je netbeheerder kun je actuele storingen opzoeken. Een stroomstoring duurt meestal niet langer dan een paar uur. Duurt het langer dan vier uur? Dan kun je in sommige gevallen een vergoeding krijgen.