Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

E-mailadres

Stop met verbruiken van fossiele brandstoffen

Van de fossiele brandstoffen afstappen? Een nieuwe auto én de gaskraan dicht, zo makkelijk is het niet. Mogelijk is het wel, maar hoe stap je van het aardgas af? Voortaan je huis duurzamer verwarmen zonder gebruik van aardgas is mogelijk. Het heeft niet alleen voordelen voor jou, uiteindelijk zal het klimaat én bijvoorbeeld de inwoners van Groningen er profijt van hebben. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat we in 2050 aardgasvrij wonen. Hiervoor zijn aanpassingen nodig van onze woningen, die veelal draaien op aardgas. Welke aanpassingen kun je doen? Van het aardgas afstappen hoeft niet in een keer. Hiervoor kun je stapsgewijs aan de slag gaan. Niet elk huis is geschikt voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Met de HuisScan van HomeQGo kom je erachter hoe je kan verduurzamen. HomeQGo brengt in kaart wat jij kan doen om af te stappen van fossiele brandstoffen.

Steenkool

Steenkool ontstaat uit plantenresten van meer dan 300 miljoen jaar geleden. Dit is ook een fossiele brandstof. Er wordt verwacht dat de piek in de productie van steenkool binnenkort is bereikt. 90% van de productie wordt gebruikt als brandstof. Na aardgas wordt het grootste gedeelte van de elektriciteit opgewekt met behulp van kolencentrales. In Nederland is er een steenkoolgebied in Limburg. Ook in het buitenland zijn er steenkoolgebieden waar Nederlandse energieleveranciers hun steenkool vandaan halen. Dit kan in Europa zijn, maar ook buiten Europa. Zo halen energieleveranciers ook kolen uit Colombia, deze kolen worden ook wel bloedkolen genoemd.

Aardgas

Aardgas is een fossiele brandstof die ontstaat uit resten van dieren en planten die lang geleden vergaan zijn. Op dit moment komt nog ongeveer 65% van alle Nederlandse elektriciteit van aardgas. Aardgas zit ongeveer 3 a 4 kilometer onder de grond. Via buizen wordt het aardgas naar het oppervlak gehaald en wordt het vervolgens gereinigd van zand, water en schadelijke stoffen. Ook wordt er een geurtje toegevoegd aan het aardgas. Dit is om te voorkomen dat je het niet ruikt wanneer er een gaslek is.

Aardgas wordt gebruikt om te koken of je huis te verwarmen. Ook wordt het gebruikt om energie op te wekken in een energiecentrale. Het gas verwarmt hierbij het water. Het water produceert stoom, wat vervolgens een grote dynamo aandrijft die energie opwekt. Het voordeel van aardgas is dat Nederland over voldoende voorraad beschikt en het goedkoper is dan duurzame energie. De nadelen van aardgas zijn dat het op den duur opraakt en dat er CO2 vrijkomt bij verbranding. CO2 is slecht voor het milieu.

Daarnaast bestaat er ook nog schaliegas. Dit is ook een soort aardgas, maar het is moeilijker te verkrijgen. De methode waarop schaliegas wordt verkregen is niet toegestaan in Nederland, maar wel in een aantal andere landen. 

Aardolie

Aardolie is ook een fossiele brandstof, die is ontstaan uit organische resten en is een mengsel van koolwaterstof. Aardolie ontstaat uit kerogeen, dat wordt gevormd op de zeebodem. Wanneer dit wordt begraven kan de temperatuur stijgen waardoor het wordt omgezet in aardolie. Dat gebeurt bij een temperatuur van 100 graden. Als de temperatuur nog verder stijgt wordt aardolie omgezet in aardgas.

In Nederland ligt een groot aardolieveld in Schoonebeek. Daar wordt aardolie gewonnen. De grootste olievoorraden liggen in het Midden-Oosten, maar ook deze voorraden raken een keer op. Dan moet er worden gekeken naar andere (duurzame) manieren om energie op te wekken. Wanneer de voorraden afnemen, heeft dit ook invloed op de energieprijzen.

Energie uit fossiele brandstoffen vergelijken

Energie opgewekt uit fossiele brandstoffen noemen we ook grijze energie. Bij het energie vergelijken kun je kiezen of je een energiecontract wilt met fossiele energie (grijs) of dat je een contract met duurzame energie wilt (groen). Je kunt dit aangeven bij het maken van een vergelijking. Vervolgens krijg je een top 3 die we baseren op basis van je voorkeur. Ook laten we van alle leveranciers het stroometiket zien. Hierin zie je ook of de leverancier gebruik maakt van fossiele brandstoffen en als ze dit doen welke brandstof ze dan gebruiken.

Energie uit fossiele brandstoffen is niet goedkoper

Vaak denken mensen dat energie uit fossiele brandstoffen (grijze stroom) goedkoper is dan duurzame energie (groene stroom). Dit is niet het geval. Er zijn energieleveranciers die goedkope energiecontracten aanbieden met groene stroom. Als je een vergelijking maakt en aangeeft dat je geen voorkeur hebt voor groene stroom, kom je vaak alsnog bij een groen energiecontract uit omdat deze goedkoper is.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.