Fracking is een methode om schaliegas (een vorm van aardgas) te winnen. Het is ooit bedacht door oliemaatschappijen. Schaliegas wordt gewonnen uit schaliegesteente. Lees hier meer over de risico’s en werking van fracking.

Joris Kerkhof, Expert energie

Verschil tussen schaliegas en aardgas

Schaliegas en aardgas bestaan allebei vooral uit methaan. Schaliegas is een vorm van aardgas en zit als kleine belletjes ‘vast’ in schaliegesteente of kleisteen. ‘Normaal’ aardgas zit in een grote bel onder de grond.

Zo werkt fracking

Fracking wordt ook wel ‘hydraulisch fractureren’ genoemd. Dit is een methode waarbij met hoge druk water, zand en chemicaliën in het schaliegesteente wordt gespoten. Meestal gaat het om ruim 90% water, 8% zand en 2% chemicaliën. Daardoor ontstaan er barsten en komt het schaliegas makkelijker vrij. De barsten en scheuren zijn meestal 1 tot 2 centimeter breed en kunnen tientallen meters lang zijn. Fracking vindt plaats op zo’n 3 tot 4 kilometer diepte.

Via de scheuren wordt het gas samen met een deel van het water omhoog gepompt. In dat water zit ook een deel van de gebruikte chemicaliën. Pas boven de grond wordt het gas van het afvalwater gescheiden.

Wat zijn de risico’s van fracking?

  • Voor fracking wordt enorm veel water verbruikt. Een gemiddelde boorput om schaliegas te winnen heeft zo’n 0,2 tot 1,3 miljoen liter water nodig.
  • Het is niet alleen vervuilend voor het water, maar ook voor de bodem en de lucht.
  • Veel huidige waterzuiveringssystemen zijn niet gemaakt voor het afvalwater dat ontstaat bij fracking.
  • Ons drinkwater kan vervuild raken.
  • Het draagt bij aan het broeikaseffect, doordat er bij het winnen van schaliegas methaan vrij kan komen. Dit is nog vervuilender dan CO2.
  • Omdat er voor fracking erg veel boorputten nodig zijn, kan het zijn dat er geboord moet worden in natuurgebieden.

Geen fracking in Nederland

Fracking werd in Nederland vanaf 1954 toegepast. Inmiddels is in 2018 besloten om in Nederland niet meer naar schaliegas te boren. De minister van Economische Zaken en Klimaat besloot toen om het winnen van schaliegas niet meer toe te staan. Daarnaast hebben nog maar weinig gasbedrijven interesse in fracking, omdat het nauwelijks iets oplevert.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Milieudefensie

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png