Een aantal Nederlandse energiebedrijven wekt stroom op met steenkolen uit het mijnbouwgebied Cesar in Colombia. Nederlandse consumenten gebruiken deze stroom. Dit gebied staat bekend doordat er veel geweld heeft plaatsgevonden. Tussen 1996 en 2006 hebben paramilitairen hier 55.000 mensen van hun land gejaagd en 3.100 mensen vermoord. De mijnbouwbedrijven in Cesar profiteerden van dit geweld terwijl de Colombiaanse slachtoffers nooit erkend zijn voor hun verlies. Steenkolen uit dit gebied worden daarom bloedkolen genoemd.

Joris Kerkhof, Expert energie

PAX voor vrede

Nederland importeert veel kolen uit Colombia, maar het is niet duidelijk waar deze steenkolen vandaan komen. Engie, E.ON, Essent en Nuon erkennen wel dat hun kolencentrales draaien op bloedkolen uit de Cesar-regio.

Daarom is PAX voor vrede een campagne gestart. De organisatie wil dat de slachtoffers van het geweld erkend en gecompenseerd worden. Daarnaast vraagt Pax de Nederlandse energiebedrijven om druk te zetten op de mijnbouwbedrijven. Pax roept hen op om de import van bloedkolen stop te zetten totdat de mijnbouwbedrijven de slachtoffers erkennen en compenseren.

PAX voor vrede campagne

Pax vindt dat de internationale kolenmarkt niet duidelijk vertelt waar steenkolen vandaan komen, waardoor jij als consument geen goede keuze kan maken. Kijk op de website van PAX voor vrede voor meer informatie over bloedkolen en wat je daartegen kunt doen.

Energieleveranciers die geen bloedkolen gebruiken

Eerder op deze pagina geven we aan welke energieleveranciers bloedkolen importeren uit Colombia. Ook zijn er een aantal leveranciers die tegen PAX hebben verklaard dat zij geen bloedkolen importeren uit Colombia. Dat zijn de volgende leveranciers:

  • ​Pure Energie
  • De Unie
  • Vandebron
  • Huismerk Energie
  • Oxxio
  • Eneco
  • Woonenergie
  • Greenchoice

Nu hoeft dit niet te betekenen dat alle andere leveranciers wel bloedkolen importeren. Zij hebben alleen niet aan PAX verklaard dat zij dit niet doen. 

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png