Aardgas en klimaatverandering

Als we minder aardgas verbruiken komt er minder CO2 vrij, dat is beter voor het milieu. Het doel is dat in 2050 alle Nederlandse huishoudens van het gas af zijn. Dit betekent dat je je gasaansluiting vanaf dan in principe niet meer kunt gebruiken. Om te zorgen dat het gasverbruik omlaag gaat, moeten we energiebelasting betalen. Wil je de stijgende energiebelastingen compenseren? Dan moet je besparen op je gasverbruik. Bijvoorbeeld door je huis beter te isoleren, waardoor je minder hoeft te stoken. 

Gasleveranciers vergelijken

Veel huishoudens gebruiken nu nog wel gas voor stoken en koken. Daardoor bestaat het grootste gedeelte van je energierekening uit gaskosten. Het is verstandig om verschillende gasleveranciers met elkaar te vergelijken. Er is namelijk een vrije energiemarkt, wat betekent dat iedere leverancier eigen tarieven mag hanteren.

Energiecontract loopt af

Loopt je energiecontract bijna af? Goed om te weten: je komt niet ineens zonder stroom en gas te zitten. Maar je betaalt vanaf dat moment geen vast tarief meer, maar een variabel tarief. Dit tarief kan hoger liggen dan het vaste tarief dat je betaalt als je een contract hebt. Houd dus goed in de gaten wanneer je energiecontract afloopt. Begin op tijd met het vergelijken van gasleveranciers om zo het goedkoopste contract af te sluiten.

Expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.