Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

E-mailadres

Klimaatverandering en aardgas

De gasprijzen zullen de komende jaren alleen maar verder stijgen. Op deze manier probeert de overheid te stimuleren om sneller van het gas af te gaan. Zodat we in Nederland in 2050 helemaal geen gas meer verbruiken en we minder CO2 uitstoten. Het is de bedoeling dat uiteindelijk iedereen overstapt op vormen van duurzame energie. Duurzaam verwarmen kan bijvoorbeeld met een warmtepomp, een zonneboiler, een aansluiting op het warmtenet of met een biomassaketel. Wat je hiervoor moet regelen en wat dit kost verschilt per situatie:

  • ​Heb je een eigen woning? Dan regel je de aansluiting op duurzame energie zelf. Hier kun je als woningeigenaar een subsidie voor krijgen. 
  • Ga je in een nieuwbouwwoning wonen? Dan wordt er sowieso geen aansluiting op gas in je woning meer geïnstalleerd. Je huis is al voorzien van duurzame manieren om te koken en te verwarmen.
  • Woon je in een huurwoning? Dan zal je woning aangepast worden, zodat je niet meer kunt koken en kunt verwarmen met gas. De gemeente, woningcorporatie of huisbaas is hier verantwoordelijk voor. 

Zo komt de gasprijs tot stand

De gasprijs bestaat uit het kale gastarief, energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie (ODE).

  • ​De kale gasprijs is de prijs die het meest varieert, omdat energiebedrijven dit tarief zelf mogen bepalen. Het is dus slim om de verschillende gasprijzen te vergelijken. 
  • De energiebelasting is gekoppeld aan je verbruik en en hangt dus af van de hoeveelheid gas die je gebruikt. 
  • De ODE (Opslag Duurzame Energie) staat vast en is bedoeld om ontwikkelingen rondom duurzame energie te stimuleren.

Overige termen op je energierekening

Op je energierekening vind je soms een aantal andere termen terug die te maken hebben met je gasverbruik:

  • ​Correctiefactor gas: niet al het gas is van dezelfde ‘calorische waarde’. Dit betekent dat niet al het gas dezelfde hoeveelheid warmte levert. Daarom past je energieleverancier de correctiefactor toe. Zij weten namelijk precies welke mix van aardgas jij krijgt.
  • Regiotoeslag gas: de regiotoeslag betaal je voor het transport van gas. Nederland is opgedeeld in tien gasregio’s. Hoe verder je van Groningen af woont, hoe meer toeslag je betaalt. De toeslag betaal je niet achteraf, maar is al verwerkt in de gasprijs die je betaalt per kubieke meter gas. Je energieleverancier bepaalt zelf de hoogte van de toeslag. Dit kan natuurlijk gunstig en soms minder gunstig voor je uitpakken.

Gasprijs vergelijken

De gasprijs kan dag tot dag verschillen. Dit komt doordat verschillende ontwikkelingen en factoren de kale gasprijs kunnen beïnvloeden. Zo zijn de weersomstandigheden van invloed op de prijs. Bij koude winters zal er meer gestookt worden, waardoor de vraag groter wordt en de prijs omhoog gaat. 

Het kan slim zijn om een energiecontract af te sluiten voor slechts één jaar. Zo kun je makkelijk overstappen naar een andere aanbieder waar de prijs lager uitvalt. Om eenvoudig te vergelijken moet je je verbruik weten. Daarnaast is het handig om te bedenken of je graag groene stroom wilt. Met onze energievergelijker kun je de gasprijs vergelijken en weet je snel welke energieleverancier bij jou past.

Besparen op je gasverbruik

Om de prijs van je energierekening laag te houden, is het slim om op je gasverbruik te besparen. Dit kun je doen door je huis beter te isoleren, zodat je minder hard hoeft te stoken op koude dagen. Ga je de keuken verbouwen? Dan is dit het uitgelezen moment om voor koken op inductie te kiezen. Lees hier meer tips over energie besparen

Laatste nieuws

Expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.