Aardgas wordt gebruikt om woningen mee te verwarmen en om mee te koken. Hoewel deze fossiele brandstof langzaam maar zeker vervangen zal worden door duurzame energie, wordt dit in veel huishoudens nog gebruikt. Gas vergelijken is een mooie manier om niet te veel te betalen voor je gasaansluiting. Lees hier meer over gas vergelijken.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 21 juni 2022

Van het gas af in 2050

In Nederland is als doel gesteld om in 2050 helemaal van het gas af te zijn. Dit betekent dat het vanaf dan niet meer mogelijk is om een gasaansluiting in je woning te hebben. In plaats daarvan worden duurzame manieren van verwarmen gebruikelijk. Bijvoorbeeld via een warmtepomp, een zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet. Hiervoor kun je als woningeigenaar een energiesubsidie krijgen. Ga je een nieuwbouwhuis betrekken? Dan zijn duurzame manieren van verwarmen al toegepast in jouw woning. Het kan ook zijn dat je geen eigen woning hebt, maar een woning huurt. In dit geval ben je niet zelf verantwoordelijk voor het vervangen van gas, maar moet de gemeente, de woningcorporatie of je huisbaas dit regelen.

Gasprijzen 2022

De gasprijs verandert van dag tot dag, maar zal in ieder geval blijven stijgen. Dit komt vooral door de belastingen en heffingen die de overheid op gas legt. Zo stimuleren ze de overstap naar duurzame energie. 

De regiotoeslag voor gas is ook van invloed op de gasprijs die je per leverancier krijgt. Dit zijn de transportkosten die je voor gas betaalt. Nederland is opgedeeld in tien regio’s. Hoe verder je van Groningen woont, hoe meer toeslag je vaak betaalt. Wel mag elke energieleverancier zelf bepalen of alle klanten dezelfde toeslag betalen, waar in Nederland je ook woont.

Laatste nieuws 

Gas vergelijken

Met onze energievergelijker kun je verschillende leveranciers met elkaar vergelijken. Hiervoor moet je weten wat je stroom- en gasverbruik is. De cijfers hiervan vind je meestal in de meterkast. Hier staan de elektriciteitsmeter en gasmeter. Veel huishoudens hebben tegenwoordig een slimme meter. Kun je het niet goed aflezen, of ben je niet in staat om je verbruik te achterhalen? Dan wordt er een schatting gedaan. Naast je verbruik is het slim om jezelf af te vragen wat je belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld graag groene energie? Of vind je het belangrijk dat je een contract van korte duur kunt afsluiten? Hier kun je gas vergelijken.

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png