Er zijn in Nederland tien gasregio’s en in iedere regio kunnen andere gastarieven gelden. Dit komt omdat de toeslagen die je voor gas betaalt, afhankelijk zijn van hoe ver het gas getransporteerd moet worden voordat het bij je woning is. Op het moment dat het gas een grotere afstand moet overbruggen, is het mogelijk dat het gastarief stijgt. Dit hoeft niet altijd te gebeuren, want een energieleverancier mag zelf de regiotoeslag en het gastarief bepalen.

Hoe zit het met de energievoorziening in Utrecht?

Energie vergelijken Utrecht

Joris Kerkhof, Expert energie

Wie is de netbeheerder in Utrecht?

Wanneer je in Utrecht woont zit je waarschijnlijk in gasregio 3 en is Stedin je netbeheerder. Op het moment dat je in Utrecht woont en na de liberalisering van de energiemarkt in 2004 nog niet bent overgestapt, is Eneco je energieleverancier.

Hoe duurzaam is Utrecht?

De gemeente Utrecht is druk bezig om te werken aan een klimaat neutrale stad in 2030. Zo werken de verkeerslichten in de stad op groene stroom en staan er zonnepanelen op scholen die de hele wijk van stroom kunnen voorzien. Ook supermarkten doen hieraan mee. 50% van de supermarkten bespaart energie door hun koeling af te dekken. Hierdoor is er minder energie nodig is. Ook zijn er bedrijven en monumenten, zoals de Dom, die een Greenkey keurmerk hebben. Dit is een keurmerk voor duurzame bedrijven die bijdragen aan een beter milieu.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Stedin
  • Eneco

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png