Hoe ga je om met dit soort telefoontjes?

Het kan natuurlijk zijn dat je een heel gunstig contract aangeboden wordt. Maar of dat ook echt zo is, hangt af van onder andere je verbruik en je huidige contract. Word je gebeld? Gebruik dan het stappenplan hieronder. Laat je dan niet overrompelen en stel rustig vragen. Is het aanbod interessant? Vraag dan om een vrijblijvende offerte waar je nog niet gelijk akkoord op geeft en rustig over kan nadenken. In onze ervaring hangen de meeste partijen dan al direct zelf op.

Stappenplan

  1. Vraag hoe de partij aan je nummer komt. 
  2. Vraag namens wie er gebeld wordt. 
  3. Vraag duidelijk wat het aanbod is. Denk aan: welke kale leveringstarieven, welke contractlooptijd (eenjarig contract of bijvoorbeeld vijfjarig contract) en een eventuele welkomstbonus. 
  4. Vraag op basis van welk verbruik het aanbod wordt gedaan. Kennen ze jouw verbruik? Zo ja, vraag dan hoe ze dit weten. Je bent niet verplicht om je verbruik te delen. 
  5. Vraag een vrijblijvende offerte. Klinkt het aanbod je goed in de oren? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan die je rustig kan bekijken. Leg de offerte naast je huidige contract en vergelijk eventueel in de markt via onze energievergelijker. Zo kun je zien of er goedkopere/betere energiecontracten worden aangeboden. 
  6. Vraag om bedenktijd. Is er geen ruimte voor een vrijblijvende offerte? Vraag dan nadrukkelijk of je recht hebt op 14 dagen bedenktijd. Zo zit je er niet direct aan vast en kan je binnen 14 dagen alsnog van het contract af. 

Expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.