Er zijn verschillende soorten energiemeters die allemaal op een andere manier werken. Veel mensen hebben ook een te zware energiemeters, waardoor je per jaar honderden euro's te veel betaalt. Op deze pagina leggen we je meer uit over meters en de verschillen die er zijn.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 23 januari 2023

Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

Wat is een enkele meter en hoe werkt het?

Een enkele meter, ook wel traditionele meter genoemd, is een meter die maar één telwerk heeft waarmee de hoeveelheid gebruikte energie wordt getoond. Dit houdt in dat het alleen mogelijk is om energie geleverd te krijgen tegen één tarief. Lees meer over een enkele meter.

Wat is een dubbele meter en hoe werkt het?

Op een dubbele meter zitten twee telwerken. Bij een dubbele meter had je te maken met twee tarieven: een normaaltarief en een daltarief. Sinds 1 juli 2021 is dat niet meer zo. Dat komt omdat het TF-signaal is gestopt. Lees meer over een dubbele meter.

1 juli 2021 is het TF-signaal gestopt. Wat betekent dat voor jou?

Het TF-signaal betekent toonfrequent signaal. Zo’n signaal wordt verstuurd door het energienet. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de energiemeter switcht van het dag- naar het nachttarief.

Heb je een slimme meter? 

Dan verandert er voor jou helemaal niets. Maar let op: het kan wel een probleem zijn als door het TF-signaal ook automatisch je buitenverlichting aangaat. Of als er andere apparaten mee worden aangezet, zoals je boiler. Je kan die apparaten natuurlijk met de hand aanzetten. Maar vind je het prettig dat ze automatisch aan- en uitgaan? Vraag dan een installateur voor een oplossing.

Heb je nog een analoge of niet-slimme meter?

Dan schakelt je meter na 1 juli 2021 niet meer over van dag- naar nachttarief en weer terug. Is dat een groot probleem? Nee, want je betaalt voortaan het enkeltarief. En het verschil tussen enkel- en dubbeltarief is tegenwoordig minimaal. Dus je merkt er waarschijnlijk niets van. Let ook op als door het TF-signaal apparaten worden aangezet, zoals je buitenverlichting en boiler. Die kan je voortaan natuurlijk handmatig aanzetten. Maar wil je dat het automatisch gaat? Neem dan contact op met een installateur.

Wat is een traditionele meter en hoe werkt het?

Een traditionele meter is een meter die niet op afstand afgelezen kan worden. Je kan een meter hebben met één telwerk (enkele meter) of een meter met twee telwerken (dubbele meter). Als je de meterstanden moet doorgeven aan jouw energieleverancier, moet je deze zelf aflezen en doorgeven.

Wat is een slimme meter en hoe werkt het?

Een slimme meter is een digitale meter die op afstand kan worden uitgelezen door je netbeheerder. Je netbeheerder kan zo je meterstanden opnemen en je verbruik bijhouden. Ook ontvang je, meestal om de twee maanden, een verbruiksoverzicht. Hiermee wordt het makkelijker om energie te besparen en hier bewuster mee om te gaan.  Een slimme meter heeft altijd een dubbel telwerk. Lees meer over een slimme meter.

Is een slimme meter een goede keuze?

Sinds januari 2012 zijn netbeheerders begonnen met het plaatsen van slimme meters. Ze worden in heel Nederland geplaatst. Er is discussie over de slimme meter. Bijvoorbeeld over de privacy. Is een slimme meter wel een verstandige keuze?

Wat is de kracht van je elektriciteitsmeter?

Een elektriciteitsmeter meet het elektriciteitsverbruik van een huishouden. De capaciteit staat op de voorkant van je elektriciteitsmeter. Lees meer over kracht elektriciteitsmeter.

Te zware elektriciteitsmeter

Als je een te zware elektriciteitsmeter hebt, heb je een hogere energierekening. Dat is zonde. Lees meer over een te zware elektriciteitsmeter.

Wat is de kracht van je gasmeter?

Er zijn verschillende soorten gasmeters. Deze hebben ook allemaal een verschillende kracht. Lees meer over kracht gasmeters.

Te zware gasmeter 

Als je een te zware gasmeter hebt, heb je een hogere energierekening. Dat is zonde. Lees meer over een te zware gasmeter.

Hoe moet ik meterstanden doorgeven?

Dit verschilt per leverancier. Bij de meeste leveranciers kun je online je meterstanden doorgeven. Is dat niet mogelijk? Dan kun je de meterstanden per post of telefoon doorgeven. Ook kan er iemand langskomen om ze op te nemen. Wanneer je in het bezit bent van een slimme meter, worden je meterstanden op afstand afgelezen.

Aan wie geef ik mijn meterstanden door bij een overstap?

Wanneer je overstapt naar een andere leverancier, neemt de nieuwe leverancier contact met je op om de meterstanden op te nemen. Je nieuwe leverancier geeft je meterstanden door aan de oude leverancier. De oude leverancier stuurt je een eindafrekening toe.

Aan wie geef ik mijn meterstanden door bij een verhuizing?

Je moet, wanneer je gaat verhuizen, altijd van te voren je energieleverancier inlichten. Dan wordt je contract en daarmee de levering van je energie overgezet naar je nieuwe adres. Het liefst wilt je leverancier direct de meterstanden van de nieuwe woning ontvangen, maar dit kun je ook nog (verschillend per leverancier) doorgeven tot 15 dagen na de verhuizing.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png