Wat is een dubbele meter?

Met een dubbele meter betaalde je twee verschillende tarieven voor je stroomtarief. Overdag het normaaltarief en het daltarief 's nachts. Sinds 1 juli 2021 betaal je nog maar een tarief. Dat komt omdat het TF-signaal is gestopt.

Wil je weten of je een dubbele meter hebt? Controleer dan je energiemeter. Heb je een dubbel telraam? Dan betekent dit dat je een dubbele meter hebt.

1 juli is het TF-signaal gestopt. Wat betekent dat voor jou?

Het TF-signaal betekent toonfrequent signaal. Zo’n signaal wordt verstuurd door het energienet. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de energiemeter switcht van het dag- naar het nachttarief.

Heb je een slimme meter? 

Dan verandert er voor jou helemaal niets.

Maar let op: het kan wel een probleem zijn als door het TF-signaal ook automatisch je buitenverlichting aangaat. Of als er andere apparaten mee worden aangezet, zoals je boiler. Je kan die apparaten natuurlijk met de hand aanzetten. Maar vind je het prettig dat ze automatisch aan- en uitgaan? Vraag dan een installateur voor een oplossing.

Heb je nog een analoge of niet-slimme meter?

Dan schakelt je meter na 1 juli 2021 niet meer over van dag- naar nachttarief en weer terug. Is dat een groot probleem? Nee, want je betaalt voortaan het enkeltarief. En het verschil tussen enkel- en dubbeltarief is tegenwoordig minimaal. Dus je merkt er waarschijnlijk niets van.

Let ook op als door het TF-signaal apparaten worden aangezet, zoals je buitenverlichting en boiler. Die kan je voortaan natuurlijk handmatig aanzetten. Maar wil je dat het automatisch gaat? Neem dan contact op met een installateur.


Tijden normaaltarief en daltarief

Het normaaltarief geldt van 07.00 tot 23.00 uur en het daltarief geldt van 23.00 uur tot 07.00 uur. Alleen voor Brabant en Limburg gelden andere tijden. Hier is het normaaltarief geldig van 07.00 uur in de ochtend tot 21.00 uur in de avond en het daltarief van 21.00 uur in de avond tot 07.00 uur in de ochtend. Het daltarief geldt ook voor het gehele weekend en feestdagen. 

Wil je gebruikmaken van normaaltarief en daltarief? Dan heb je een slimme meter nodig. 

Gebruik je 's nachts meer energie dan overdag?

Het normaaltarief is hoger dan het daltarief. Gebruik je 's nachts meer energie dan overdag? Dan is het verstandig om dubbel tarief te hebben. Dit kan alleen als je een slimme meter hebt. Verbruik je overdag meer dan 's nachts, dan kun je bij veel energieleveranciers toch kiezen voor een enkel tarief. Dan krijg je de energie geleverd tegen een vast tarief, dat tussen het normaaltarief en het daltarief inzit. Bij het opwekken en terugleveren van energie moet je ook rekening houden met de dubbele meter. Het terugleveren kan ook gebeuren op basis van twee tarieven. De meeste energieleveranciers kijken hiervoor naar het moment dat de energie wordt opgewekt. Wanneer de energie wordt opgewekt tijdens het normaaltarief, wordt dit ook verrekend met de gebruikte stroom tijdens het normaaltarief. Maar niet alle leveranciers doen dit. Sommige leveranciers kijken naar de gebruikte stroom tijdens het daltarief. Dat is voor de leverancier aantrekkelijk, maar voor de consument niet.