Wat is een elektriciteitsmeter?

Met een elektriciteitsmeter worden je meterstanden en energieverbruik geregistreerd. Bij deze meter moet je zelf de meterstanden doorgeven. De meterstanden zijn namelijk niet op afstand uitleesbaar. Veel traditionele elektriciteitsmeters zijn enkele meters. Hierbij betaal je de hele dag hetzelfde tarief voor je elektriciteit. Veel enkele meters kunnen ook gebruikt worden om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit is handig wanneer je zonnepanelen hebt.

Is je meter voorzien van een dubbel telraam? Dan heb je waarschijnlijk een dubbele meter. Hierbij werden eerst twee tarieven gehanteerd (overdag een normaaltarief en ‘s nachts een daltarief), maar sinds juli 2021 is dit niet meer zo.

Van elektriciteitsmeter naar slimme meter

In 2014 werden al in veel huizen elektriciteitsmeters vervangen door slimme meters. Dit duurt nog tot 2022, tot alle oude gas- en elektriciteitsmeters zijn vervangen. Een slimme meter is een digitale meter die het verbruik van gas en stroom bijhoudt. Huizen die vanaf 2012 worden gebouwd, krijgen gelijk een slimme meter in plaats van een elektriciteitsmeter. Een slimme meter kan op afstand worden gelezen. Dit doet de netbeheerder. De meterstanden worden doorgegeven aan de energieleverancier. Vervolgens krijg je een overzicht van je verbruik en kosten.

Het vervangen van de elektriciteitsmeters is kosteloos zodra jouw huis aan de beurt is. Wil je je eerder een slimme meter? Dan vraagt de netbeheerder hiervoor een vergoeding. Dit komt neer op ongeveer €65 voor alleen een elektriciteitsaansluiting en iets meer dan €70 als je een gas- en elektriciteitsaansluiting hebt. 

Voor gas- en elektriciteitsmeters betaal je meterhuur. Dit is ook nog steeds zo bij een slimme meter. De hoogte van de huur wordt elk jaar vastgesteld en is niet hoger voor een slimme meter.

De voordelen van een slimme meter

  • Met een slimme meter heb je meer inzicht in je energiekosten. Worden je kosten iets hoger? Dan komt dat niet als verrassing en kun je daar op inspelen. 
  • Je hoeft zelf geen meterstanden meer door te geven. Een slimme meter kan namelijk op afstand worden gelezen. Er hoeft ook niemand meer langs te komen.
  • Energie besparen gaat makkelijker. Als je weet wat je verbruikt, weet je ook welke apparaten misschien wel uit het stopcontact kunnen. Of op welke momenten je bepaalde apparaten het best kunt uitzetten.
  • Er kan slim gebruikgemaakt worden van groene energie. Als je netbeheerder kan inzien hoeveel je verbruikt, weten ze sneller waar in Nederland op welke momenten de energievraag hoog is. Zo kunnen ze daar slim op inspelen en duurzame energie effectief inzetten. 

Een slimme meter en een energieverbruiksmanager

De combinatie van een slimme meter en een energieverbruiksmeter is eigenlijk nog beter. Je ziet dan precies hoeveel en wanneer je gas en stroom verbruikt. Sommige verbruiksmanagers laten dit zelfs ‘real time’ zien. Zo zie je snel op welke vlakken je nog energie kunt besparen en waar je op moet letten. 

Tip: je kunt ook gebruikmaken van het Independer Verbruiksinzicht. Daarmee heb je altijd inzicht in je energieverbruik. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is de volgende bron geraadpleegd:​

  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.