Gasmeter
Met een gasmeter wordt de hoeveelheid gas die je verbruikt gemeten. Net als de elektriciteitsmeter vind je de gasmeter meestal in de meterkast. In veel huizen worden deze traditionele meters nu vervangen door slimme meters. Hoe werkt een gasmeter precies en wat doet een slimme meter?
Soorten gasmeters
Aardgas wordt in veel huizen gebruiken voor het verwarmen van water in de keuken, de badkamer en voor je centrale verwarming. Meestal vind je de gasmeter in de meterkast, maar in sommige oudere huizen kun je de gasmeter ook vinden in de kelder of onder de trap. Er zijn twee verschillende gasmeters die je elk op een andere manier afleest:
- Traditionele gasmeter. Een traditionele gasmeter heeft een telwerk met een rij getallen waar je de meterstand kunt aflezen. Moet je de meterstanden doorgeven? Dan hoef je de laatste drie getallen in het rode vak niet aan te geven.
- Digitale gasmeter. Veel traditionele gasmeters zijn al vervangen door een digitale variant. Hier komt geen ouderwets telwerk meer aan te pas, maar krijg je met één druk op de knop je verbruik te zien op het digitale display. Als je je meterstanden doorgeeft, hoef je de cijfers achter de komma niet te noemen.
Van gasmeter naar slimme meter
In nieuwbouwhuizen wordt sinds 2012 geen gasmeter meer geplaatst, maar een slimme meter. Ook in bestaande woningen wordt de gasmeter op grote schaal vervangen door een slimme meter. Deze meter meet niet alleen het gasverbruik, maar ook de verbruikte elektriciteit. Een slimme meter wordt automatisch afgelezen door de leverancier, dus dat hoef je niet meer zelf te doen.
Wat zijn de voordelen van een slimme meter?
Een slimme meter heeft de volgende voordelen ten opzichte van een traditionele of enkel digitale gasmeter.
- Je hoeft geen meterstanden meer door te geven, die worden automatisch uitgelezen door de leverancier.
- Je leverancier hoeft geen schattingen meer te doen als jij als bewoner de meterstanden niet op tijd doorgeeft. Hij kan dit zelf automatisch aflezen.
- Je krijgt een beter inzicht in je gas- en energiekosten en ziet het gelijk als deze hoger uitvallen.
Van het gas af
De gasmeter verdwijnt. Dat komt omdat Nederland als doel heeft om in 2050 helemaal aardgasvrij te zijn. In fasen worden alle woningen aardgasvrij gemaakt. Er zijn ook stappen die je zelf kunt uitvoeren. Check bijvoorbeeld de isolatie van je woning en isoleer waar nodig. Zoals je dak, de ramen of de vloer. Bekijk ook hoe je huis wordt geventileerd. Door slimme ventilatie wordt oude lucht gebruikt om te verwarmen. De cv-ketel wordt in elke woning pas op het allerlaatst vervangen. Het ligt aan je woning en gemeente welke manier van duurzaam verwarmen straks wordt toegepast. Misschien krijg je een warmtepomp, een aansluiting op het warmtenet of schakel je over op groene energie.
Wat is de kracht van de gasmeter?
Er zijn verschillende gasmeters met allemaal een verschillende kracht. In totaal zijn er in Nederland vijf soorten gasmeters. Je hebt een G4, G6, G10, G16 of G25 meter. Hoe groter de meter is die je hebt, hoe meer je betaalt aan je netbeheerder. Normaal gesproken is een huis in Nederland voorzien van een G4 of een G6 meter. Wanneer je een grotere meter hebt, kun je dit aangeven bij je netbeheerder. Vervolgens kan de meter worden vervangen als blijkt dat je geen grote meter nodig hebt. Wanneer je een te grote gasmeter hebt, kunnen de kosten in de loop der jaren oplopen tot meer dan €1.000,-.
Lees meer over
Bronnen en expertise
Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:
- Rijksoverheid
- Milieucentraal
Informatie gecontroleerd door expert
Awards


