Soms moet je je meterstanden doorgeven. Bijvoorbeeld wanneer je net bent verhuisd, je van leverancier bent overgestapt, of voor de jaarafrekening van je leverancier. Door je meterstanden door te geven kan je leverancier zien wat jouw verbruik is. Maar hoe werkt het doorgeven van meterstanden precies?

Joris Kerkhof, Expert energie

De meterstanden aflezen

In je meterkast vind je de elektriciteitsmeter en gasmeter. Deze meters meten hoeveel gas en energie je verbruikt. De cijfers die je moet doorgeven, worden meterstanden genoemd.  Hoe je de meterstanden moet aflezen, hangt af van wat voor soort meter je in de kast hebt hangen.

  • ​Traditionele meters hebben een telwerk met een rij cijfers. De laatste drie cijfers, meestal in het rood, hoef je niet door te geven. 
  • Er zijn ook digitale meters. Met een druk op de knop verschijnt je verbruik op het display van je meter. De cijfers achter de komma hoef je niet door te geven. 
  • Heb je een slimme meter? Dan hoef je niets te doen, want deze meter is op afstand te lezen.

De meterstanden doorgeven

Je krijgt een e-mail van je energieleverancier als je de meterstanden moet doorgeven. 

Je meterstanden te laat doorgegeven?

Het kan gebeuren dat je niet op tijd was met het doorgeven van je meterstanden. In het geval van een traditionele of digitale meter doet je leverancier dan een inschatting. Deze schatting is bindend. Dat is niet altijd gunstig, omdat de schatting soms erg hoog kan uitvallen. Controleer goed of de schatting klopt met je daadwerkelijke verbruik. Je kunt dan het verschil terugvragen.

Kloppen de meterstanden op je jaarafrekening niet?

Het kan zo zijn dat het lijkt of de meterstanden op je jaarafrekening niet lijken te kloppen. Wat kan er aan de hand zijn?

  • ​Je was te laat met het doorgeven van je meterstanden, waardoor de standen op je jaarafrekening een schatting van je leverancier zijn. 
  • De samenstelling van je gezin is veranderd.
  • De verbruiksperiode op je jaarafrekening is langer dan het jaar daarvoor.

Mocht je nog steeds twijfelen, vergelijk de jaarafrekening dan eens met die van mensen in de buurt met ongeveer dezelfde woonsituatie en gezinssamenstelling. Klopt je jaarafrekening niet, of heb je vragen? Neem dan contact op met je energieleverancier.

Neem een energieverbruiksmanager

Merk je dat je meterstanden erg hoog zijn? Dan kun je een energieverbruiksmanager nemen. Hiermee monitor je je energieverbruik. Een manager is bovendien veel uitgebreider dan een een elektriciteitsmeter. Dat komt omdat je ook het verbruik van afzonderlijke apparaten kunt meten. Ook kun je je huidige verbruik vergelijken met een voorgaande periode of met een ander huishouden. Bovendien kun je streefdoelen instellen en energiebespaartips ontvangen.

Tip: je kunt ook gebruikmaken van het Independer verbruiksinzicht.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png