Geld besparen

Met een slimme meter bespaar je niet direct geld. Maar de meter kan je daar wel bij helpen. Een slimme meter geeft je namelijk makkelijker inzicht in je verbruik dan een normale meter. Dat komt omdat je maandelijks een verbruiksoverzicht ontvangt. Maar je kan ook een energieverbruiksmanager gebruiken. Via een uitleesscherm of app kan je je verbruik bekijken. Wil je geld besparen? Dan raden we je aan om je verbruik te koppelen aan je tarieven. Je kan zo je dagelijkse kosten zien. En wat het scheelt als je bijvoorbeeld de verwarming een uur eerder uitzet. Geld besparen doe je dus met je eigen beleid. Maar een slimme meter helpt je daarbij. 

Energie besparen

Het uitrollen van de slimme meter moet bijdragen aan een landelijke besparing van het energieverbruik. Een slimme meter moet het namelijk makkelijker maken om energie te besparen. Heb je meer inzicht in je energieverbruik? Dan is het ook makkelijker om er iets mee te doen. De slimme meter geeft dit inzicht, maar je hebt dan wel een energieverbruiksmanager nodig. Voor zo’n uitleesscherm of app moet je in de meeste gevallen betalen. Op dit moment geeft alleen het plaatsen van een slimme meter daarom nog te weinig inzicht. En is de besparing minder groot dan de overheid in gedachten had.

Uit onderzoek van HIER Klimaatbureau blijkt dat mensen meer besparen als ze meer inzicht hebben in hun energieverbruik. De grootste motivatie om te besparen? Die ontstaat wanneer het energieverbruik vergeleken wordt met het verbruik van de buren. Lees hier het volledige onderzoek.

Ook het Planbureau voor de Leefomgeving heeft onderzoek gedaan. Ze zien dat de slimme meter niet de verwachte besparing van 3,5 % geeft. Maar minder dan 1 %. Hoe dit komt? Het maandelijkse overzicht dat mensen nu ontvangen van hun energieleverancier is niet duidelijk genoeg en geeft te weinig informatie. Na het lezen van het overzicht weten mensen niet hoe ze moeten besparen. Lees hier het volledige onderzoek.

Om echt te besparen is de slimme meter op zichzelf dus niet voldoende. Je moet de informatie van de slimme meter in kunnen zien. Daarbij zou het helpen om dit ook af te zetten tegen verbruik van anderen.