Slimme meter en privacy

Is een slimme meter een goede keuze als je let op privacy? Er zijn mensen die bang zijn dat hun gegevens bij hackers terecht komen. Hoe dit komt? Een slimme meter houdt je gegevens digitaal bij. En geeft je meterstanden draadloos door aan de netbeheerder. In het verleden verschenen er namelijk berichten dat slimme meters te veel worden uitgelezen. Of dat het voor derden eenvoudig is om, door apps, inzicht te krijgen in je verbruik. De regels voor privacy zijn daarom aangescherpt. De leverancier mag twaalf keer per jaar de meterstanden uitlezen. Verder alleen als je zelf toestemming geeft om dit vaker te doen. Je kan ook aangeven de meter helemaal niet uit te lezen. 

Er zijn verschillende apps op de markt waaraan je de slimme meter koppelt. Zo krijg je op je telefoon of tablet een overzicht van je verbruik. Via die apps was het voor derden gemakkelijk om je verbruiksgegevens op te vragen. Daarom is er een gedragscode opgesteld door de ACM. Door die code worden internetbedrijven die gegevens opvragen beter gecontroleerd. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd naar het nummer van de meter. En wordt dat nummer vervolgens door de netbeheerder geverifieerd met het adres. Of wordt er per post een verificatie gestuurd.

Aan het gebruik van de gegevens zijn dus verschillende regels gekoppeld. Daar moeten je netbeheerder en energieleverancier zich goed aan houden. En ze zijn verplicht om je gegevens goed te beveiligen. Ook mogen ze je gegevens alleen aan anderen doorgeven als je daar zelf toestemmingen voor hebt gegeven. Goed om te weten: de netbeheerder en energieleverancier zien alleen hoeveel energie je verbruikt. En dus niet of je bijvoorbeeld onder de douche staat, of de afwas doet.

Slimme meter en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan is de slimme meter een belangrijk thema. Laat je een slimme meter met zonnepanelen plaatsen? Dan kan je de meter gratis met voorrang krijgen. Normaal kost het geld om een slimme meter eerder te plaatsen. 


Slimme meter en saldering

Bij saldering wordt zelf opgewekte stroom verrekend met je verbruik. Hoe dit werkt? Een slimme meter heeft gescheiden telwerken. Daarmee kan de meter precies bijhouden hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je teruglevert. Dat kan een oude meter niet. Daarmee kan je niet precies achterhalen hoeveel kWh je afneemt. Een oude meter telt namelijk automatisch terug als je zelf stroom opwekt. Op dit moment heeft het type meter nog geen invloed op je saldering. De energie die je opwekt, wordt namelijk altijd verrekend met de energie die je verbruikt. Dit verandert in 2025.

Lees hier meer over energie vergelijken met zonnepanelen.


Nieuwe regeling vanaf 2025 

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling vervangen door de terugleversubsidie. Nu wordt opgewekte energie die je niet gebruikt, teruggeleverd aan het net. Deze stroom mag je dus wegstrepen tegen de stroom die je zelf afneemt. De vergoeding die je krijgt voor de energie die je teruglevert, is hetzelfde als de energie die je betaalt. Vanaf 2025 ontvang je subsidie per kWh die je teruglevert. 

Slimme meter en besparen

Een slimme meter geeft je makkelijker inzicht in je verbruik, waardoor je een beter beeld krijgt hoe je kunt besparen. Meer weten? Op deze pagina lees je alles over besparen met een slimme meter.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.