Een slimme meter kost evenveel als een normale energiemeter. Heb je nog geen slimme meter? Dan biedt je netbeheerder je een slimme meter aan. Dat is de eerste keer gratis. Natuurlijk mag je de slimme meter ook weigeren. Besluit je later dat je de meter alsnog wil? Dan moet je wel betalen.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 20 april 2021

Eerste keer gratis

In Nederland bieden netbeheerders iedereen een slimme meter aan. Laat je de slimme meter plaatsen als deze wordt aangeboden? Dan betaal je daar niks voor. Ook in andere situaties is een slimme meter gratis. Dit geldt bij nieuwbouw, grote renovaties of het installeren van zonnepanelen. Natuurlijk mag je een slimme meter ook weigeren. Wil je de meter alsnog op een later moment? Dan moet je wel betalen.

Kosten slimme meter: installatie

Je hoeft voor een slimme meter geen installatiekosten te betalen. Er zijn wel twee situaties waarin je wel moet betalen:

  • ​Je wil de meter eerder dan je normaal gesproken aan de beurt zou zijn bij je netbeheerder.
  • Je hebt een slimme meter aangeboden gekregen, maar die heb je geweigerd of later uitgezet. En je wil de meter nu alsnog laten installeren of aanzetten.


In deze situaties kost de installatie €72,60.

Enkel- en dubbeltarief of flexibel tarief

Krijg je een slimme meter? Dan hou je het tarief dat je al eerder had. Je kan met een slimme meter dus een enkel- en dubbeltarief hebben. Maar je kan met een slimme meter ook kiezen voor een flexibel energietarief. Dit tarief wisselt per dag en per uur. Zo kan je inspelen op lage energietarieven. En dat merk je op je energierekening. Het is wel goed om te weten dat dit flexibele tarief nog niet door alle energieleveranciers wordt aangeboden. 

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png