Hoe lees je de meterstanden af bij een slimme meter? Een slimme meter heeft een digitaal display. Daarop kun je zelf je verbruik aflezen. Maar je kan de meterstanden ook op afstand aflezen. Dat is een groot voordeel. Op deze pagina geven we je tips bij het uitlezen van een slimme meter.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 15 april 2021

Moet je een slimme meter zelf aflezen?

Een slimme meter hoef je niet meer zelf af te lezen. De netbeheerder kan namelijk zelf je meter aflezen. Dat gaat automatisch en op afstand. Wil je dit liever niet? Dan kan je er ook voor kiezen om de uitleesfunctie uit te zetten. Dan moet je wel weer zelf de meterstanden doorgeven.

Hoe lees je zelf een slimme meter af?

Een slimme meter heeft een digitaal display. Op dit scherm zie je de meterstanden van je meter. Iedere paar seconden wisselen de meterstanden van de verschillende telwerken elkaar af. De eerste twee telwerken worden gebruikt voor enkel- en dubbeltarief. Daarnaast zijn er nog twee telwerken. Deze telwerken houden de opwekking bij tijdens dal- en normaaltarief. 

Wisselen de meterstanden in het display niet vanzelf? Dan kun je op een (vaak blauwe) knop drukken. Zo kan je handmatig de meterstanden bekijken. Je kan een slimme meter altijd zelf aflezen. Ook als je slimme meter uit staat. Wil je precies weten hoe je meter werkt? Dan adviseren we je om de handleiding te raadplegen.

Energieverbruiksmanagers

Wil je dagelijks inzicht in je verbruik? Dan kan je je slimme meter koppelen aan een schermpje of app. Dit heet een energieverbruiksmanager. Deze externe apparaten geven je dagelijks, en soms zelfs real time, inzicht in je verbruik. Zo kan je zien hoe je kan besparen. Op deze pagina lees je hoe een slimme meter helpt bij besparen.

Hoe ontvangt de netbeheerder je meterstanden?

Slimme meter staat aan

Staat je slimme meter aan? Dan kan de netbeheerder je meterstanden op verschillende momenten aflezen. Dat gebeurt iedere maand. Die meterstanden worden doorgegeven aan je energieleverancier. Daarnaast wordt je meter uitgelezen voor je jaarafrekening. En wanneer je verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier. Soms wordt je meter ook uitgelezen voor technische doeleinden. In dat geval wordt je altijd geïnformeerd. Verder mag de netbeheerder je meter niet vaker uitlezen. Alleen als je daar zelf voor kiest en toestemming voor geeft. 


Slimme meter staat uit

 Wil je niet dat je gegevens automatisch naar de netbeheerder gestuurd worden? Dan kan je de uitleesfunctie laten uitzetten. De netbeheerder plaatst de meter dan wel bij je in huis, maar je moet vervolgens zelf de meterstanden doorgeven. Bijvoorbeeld voor de jaarafrekening en wanneer je overstapt of verhuist. Ook ontvang je dan geen maandelijks verbruiksoverzicht meer. Goed om te weten: de functie kan je altijd weer aanzetten. Je netbeheerder mag hier kosten voor rekenen.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • ACM Consuwijzer
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png