Wanneer krijg je een slimme meter?

Alle huishoudens krijgen een eigen slimme meter. In 2019 had al meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens een slimme meter. Bij nieuwbouwwoningen of bij vervanging van oude meters wordt er automatisch een slimme meter geplaatst. 

Heb je nog geen slimme meter? Dan krijg je vanzelf een bericht van je netbeheerder. Op de website van je netbeheerder kan je zien wanneer je aan de beurt bent. Kan je niet wachten? Dan kan je ook eerder een slimme meter krijgen. Hier moet je wel voor betalen. Het kost € 72,60 om een slimme meter versneld te laten plaatsen.

Is een slimme meter verplicht?

Een slimme meter is niet verplicht. Je mag een slimme meter dus weigeren, maar dan moet de meter die je hebt nog wel werken. Heb je zonnepanelen? Dan is het goed om te weten dat een slimme meter in dat geval vanaf 2023 wel verplicht is. Heb je op dat moment nog geen slimme meter, maar wel zonnepanelen? Dan moet je alsnog een slimme meter laten installeren.

Slimme meter weigeren

Je mag een slimme meter weigeren. Wil je daarna alsnog een slimme meter? Dan kun je die aanvragen. Je moet dan wel installatiekosten betalen. Twijfel je over een slimme meter, omdat je gegevens dan op afstand worden uitgelezen? Dan kan je alsnog een slimme meter nemen, maar de uitleesfunctie laten uitzetten. De netbeheerder kan je gegevens dan niet meer op afstand uitlezen. De meter werkt dan hetzelfde als een normale meter. Je moet dan zelf de meterstanden doorgeven.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal
  • ACM

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.