Het TF-signaal betekent toonfrequent signaal. Zo’n signaal wordt verstuurd door het energienet. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de analoge energiemeter switcht van het dag- naar het nachttarief. Per 1 juli 2021 stop dit signaal. 

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 30 juni 2021

Heb je een slimme meter?

Dan verandert er voor jou helemaal niets. Maar het kan wel een probleem zijn als door het TF-signaal ook automatisch je buitenverlichting aangaat. Of als er andere apparaten mee worden aangezet, zoals je boiler. Je kan die apparaten natuurlijk met de hand aanzetten. Maar vind je het prettig dat ze automatisch aan- en uitgaan? Vraag dan een installateur voor een oplossing.

Heb je nog een analoge dubbele meter of niet-slimme meter?

Dan schakelt je meter na 1 juli 2021 niet meer over van dag- naar nachttarief en weer terug. Is dat een groot probleem? Nee, je betaalt voortaan het enkeltarief. En het verschil tussen enkel- en dubbeltarief is tegenwoordig minimaal. Dus je merkt er waarschijnlijk niets van.

Maar het kan wel een probleem zijn als door het TF-signaal ook automatisch je buitenverlichting aangaat. Of als er andere apparaten mee worden aangezet, zoals je boiler. Je kan die apparaten natuurlijk met de hand aanzetten. Maar vind je het prettig dat ze automatisch aan- en uitgaan? Vraag dan een installateur voor een oplossing.

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png