Wat is overstappen van energie?

Het wisselen van de ene energieleverancier naar de andere energieleverancier, noemen we overstappen. Door je oude contract te beëindigen en je nieuwe contract in te laten gaan, 'stap je over'. In de meeste gevallen stap je over wanneer je contract afloopt. Dit om ervoor te zorgen dat je geen opzegvergoeding hoeft te betalen. Wil je eerder overstappen dan de einddatum van je contract? Dan is dat ook mogelijk, alleen betaal je dan vaak wel een opzegvergoeding aan de energieleverancier.

Tip: wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Controleer dan eerst wanneer je contract afloopt. Zo voorkom je dat je een boete moet betalen.
- Joris, Expert energie

Geen bevestiging van je overstap

Stap je over van energieleverancier, dan ontvang je binnen een paar minuten nadat je de aanvraag hebt gedaan een bevestiging van Independer. Independer stuurt het contract vervolgens door naar de energieleverancier. Binnen een week ontvang je ook een bevestiging van de leverancier die je hebt gekozen. Heb je binnen een week nog niets van je nieuwe leverancier gehoord? Neem dan contact op met de leverancier of met Independer. We kunnen dan kijken wat er aan de hand is en zorgen dat je de bevestiging nog ontvangt binnen de bedenktijd.

Let op! Ga je verhuizen en doe je de aanvraag voor je nieuwe adres? Vul dan ook een postadres in als je nog niet terecht kan op je nieuwe adres. Sommige energieleveranciers sturen de bevestiging namelijk per post.

Energie overstappen: kan het zomaar?

Of je kunt overstappen van energieleverancier, hangt af van je huidige contract. Wil je met energie overstappen? Dan is het goed om te weten wanneer overstappen energie verstandig is. Lees hier meer over wel of niet kunnen overstappen.

Hoe zeg ik mijn huidige energiecontract op?

In de meeste gevallen hoef je jouw energiecontract niet zelf op te zeggen. Als je overstapt, geeft de nieuwe leverancier de beëindiging van je oude contract door aan je oude leverancier. Je hoeft hier dus niets voor te doen. Als je gaat verhuizen, moet je wél zelf de beëindiging doorgeven aan je leverancier. Let op: als je gaat verhuizen en je hebt nog een vast energiecontract. Dan mag je leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen als je dit contract niet meeneemt naar je nieuwe woning.

Waar moet je op letten bij overstappen energie?

Als je wilt overstappen van energieleverancier, is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten. Lees waar je rekening mee moet houden.

Betaal ik een boete als ik ga overstappen van energie?

Wil je overstappen? Dan is de overstapboete een van de dingen waar je rekening mee houden. Ga je overstappen als je huidige contract nog loopt? Dan betaal je mogelijk een opzegvergoeding

Betaalt Independer je boete als je overstapt?

Bij een vergelijking bij Independer wordt er nooit een overstapboete vergoed. Onze tarieven en cashback zijn al scherp! Wel hebben we een handig overzicht van energieleveranciers die je boete overnemen:

Hoe werkt de overstapservice van Independer?

Bij Independer helpen we je graag bij energie overstappen. Lees meer over de Independer overstapservice of neem contact met ons op. Je kunt ons bereiken op 035 - 626 55 44 of een e-mail sturen naar energie@independer.nl.

Zegt Independer mijn oude leverancier op?

Het opzeggen van je oude energieleverancier wordt altijd verzorgd door de nieuwe leverancier. Goed om te weten: stap je over naar een nieuwe leverancier omdat je verhuist? Dan moet je je oude contract wél zelf opzeggen. 

Ik heb nog geen zonnepanelen, maar krijg ze wel. Hoe moet ik dat invullen?

In principe is de leverancier van de zonnepanelen verantwoordelijk om je te wijzen op energieleveren.nl. Dat komt door de teruglevering aan het net. Je energieleverancier stuurt je vervolgens een voorstel om het maandbedrag aan te passen. Van tevoren rekening houden met de opbrengst van zonnepanelen is niet nodig en ook niet verstandig. 

Laatste nieuws rondom overstappen

1 juli verdwijnt het TF-signaal. Wat betekent dat voor mijn energierekening? ‘s Nachts wassen draaien omdat energie dan goedkoper is. Misschien komt dat je  bekend voor. Door een apart tarief in de piek- en daluren bespaar je op die manier wat energie. Handig! Maar vanaf 1 juli verdwijnt het dubbele tarief... lees meer
Independer beste energievergelijker volgens WUA Waar en hoe zoeken Nederlanders naar een nieuw energiecontract? Welke website vinden ze het beste voor energie vergelijken en afsluiten? Onafhankelijk onderzoeksbureau WUA zocht het uit. En goed nieuws: Independer komt als beste energievergelijker uit de bus. Daar zijn we... lees meer
De 4 meest populaire maatregelen om te verduurzamen Uit de Energiemonitor 2021 blijkt dat maar liefst 81% van de consumenten één of meer verduurzamingsmaatregelen heeft. Wil je aan de slag met duurzame energie? Dan zijn er ontzettend veel maatregelen waar je uit kan kiezen. Waar moet je beginnen,... lees meer
Lees meer over energie

Nog ergens hulp bij nodig?

035 626 55 44

vandaag vanaf 08:00 uur