Overstappen energie: hoe werkt het?

✔ Snel en gemakkelijk geregeld 

✔ Nu met gratis verbruiksinzicht 

✔ Vergelijk het grootste aanbod 

Wist je dat je vaak honderden euro’s per jaar kunt besparen? Je begint gewoon met energieleveranciers vergelijken. Blijkt dat je voordeliger kunt? Stap dan over. Dat gaat bij Independer heel gemakkelijk, je zit geen dag zonder stroom of gas. Probeer het meteen. Al 246.000 tevreden klanten gingen je voor!

Joris Kerkhof Expert energie
laatste update: 24 december 2021

Stap over van energieleverancier

Postcode
Huisnummer

Waarom overstappen via Independer?

Altijd het beste product bovenaan

Ook als we die niet verkopen

Hulp bij overstappen

Snel en goed geregeld

Kiezen voor duurzaamheid

Vergelijken op prijs en duurzaamheid

Wat is overstappen van energie?

Het wisselen van de ene energieleverancier naar de andere energieleverancier, noemen we overstappen. Door je oude contract te beëindigen en je nieuwe contract in te laten gaan, 'stap je over'. In de meeste gevallen stap je over wanneer je contract afloopt. Dit om ervoor te zorgen dat je geen opzegvergoeding hoeft te betalen. Wil je eerder overstappen dan de einddatum van je contract? Dan is dat ook mogelijk, alleen betaal je dan vaak wel een opzegvergoeding aan de energieleverancier.

Tip: wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Controleer dan eerst wanneer je contract afloopt. Zo voorkom je dat je een boete moet betalen.
- Joris, Expert energie

Wat gebeurt er als ik overstap van energieleverancier?

Wanneer je bent overgestapt van energieleverancier, ontvang je een bevestiging als je aanvraag is geaccepteerd. Daarna heb je nog 14 dagen bedenktijd. Binnen deze 14 dagen mag je kosteloos je aanvraag annuleren. Vervolgens stuurt de leverancier het contract met daarop de startdatum. Op het moment dat de levering start vraagt de nieuwe leverancier om de meterstanden door te geven. Heb je een slimme meter dan leest de leverancier de meterstanden zelf uit. De nieuwe leverancier geeft de meterstanden door aan de oude leverancier, zodat deze de eindafrekening op kan maken. Bij een overstap gaat je energielevering gewoon door en kom je dus niet zonder stroom en/of gas te zitten.

Geen bevestiging van je overstap

Stap je over van energieleverancier, dan ontvang je binnen een paar minuten nadat je de aanvraag hebt gedaan een bevestiging van Independer. Independer stuurt het contract vervolgens door naar de energieleverancier. Binnen een week ontvang je ook een bevestiging van de leverancier die je hebt gekozen. Heb je binnen een week nog niets van je nieuwe leverancier gehoord? Neem dan contact op met de leverancier of met Independer. We kunnen dan kijken wat er aan de hand is en zorgen dat je de bevestiging nog ontvangt binnen de bedenktijd.

Let op! Ga je verhuizen en doe je de aanvraag voor je nieuwe adres? Vul dan ook een postadres in als je nog niet terecht kan op je nieuwe adres. Sommige energieleveranciers sturen de bevestiging namelijk per post.

Energie overstappen: kan het zomaar?

Of je kunt overstappen van energieleverancier, hangt af van je huidige contract. Wil je met energie overstappen? Dan is het goed om te weten wanneer overstappen energie verstandig is. Lees hier meer over wel of niet kunnen overstappen.

Hoe weet ik of ik vrij kan overstappen naar een andere energieleverancier?

Of je vrij kunt overstappen naar een andere energieleverancier, hangt af van je huidige energiecontract. Heb je een variabel contract? Dan kun je vrij overstappen en heb je een opzegtermijn van 30 dagen. Wanneer je een contract hebt met een vaste looptijd, is het belangrijk om goed op de einddatum van je contract te letten. Als je nog binnen je vaste contract zit, is energie overstappen (meestal) niet kosteloos. Afhankelijk van de resterende looptijd, gelden hier in de meeste gevallen de onderstaande opzegvergoedingen voor:

Resterende looptijd Alleen gas óf stroom Gas én stroom
< 1,5 jaar € 50,- € 100,-
1,5 - 2 jaar € 75,- € 150,-
2 - 2,5 jaar € 100,- € 200,-
> 2,5 jaar € 125,- € 250,-

Jouw energieleverancier kan ook een lagere, of zelfs helemaal geen opzegvergoeding in rekening brengen. Wij adviseren je daarom om dit bij je leverancier na te vragen.

Hoe zeg ik mijn huidige energiecontract op?

In de meeste gevallen hoef je jouw energiecontract niet zelf op te zeggen. Als je overstapt, geeft de nieuwe leverancier de beëindiging van je oude contract door aan je oude leverancier. Je hoeft hier dus niets voor te doen. Als je gaat verhuizen, moet je wél zelf de beëindiging doorgeven aan je leverancier. Let op: als je gaat verhuizen en je hebt nog een vast energiecontract. Dan mag je leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen als je dit contract niet meeneemt naar je nieuwe woning.

Waar moet je op letten bij overstappen energie?

Als je wilt overstappen van energieleverancier, is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten. Lees waar je rekening mee moet houden.

Betaal ik een boete als ik ga overstappen van energie?

Wil je overstappen? Dan is de overstapboete een van de dingen waar je rekening mee houden. Ga je overstappen als je huidige contract nog loopt? Dan betaal je mogelijk een opzegvergoeding

Betaalt Independer je boete als je overstapt?

Bij een vergelijking bij Independer wordt er nooit een overstapboete vergoed. Onze tarieven en cashback zijn al scherp! Wel hebben we een handig overzicht van energieleveranciers die je boete overnemen:

Hoe werkt de overstapservice van Independer?

Bij Independer helpen we je graag bij energie overstappen. Lees meer over de Independer overstapservice of neem contact met ons op. Je kunt ons bereiken op 035 - 626 55 44 of een e-mail sturen naar energie@independer.nl.

Zegt Independer mijn oude leverancier op?

Het opzeggen van je oude energieleverancier wordt altijd verzorgd door de nieuwe leverancier. Goed om te weten: stap je over naar een nieuwe leverancier omdat je verhuist? Dan moet je je oude contract wél zelf opzeggen. 

Ik heb nog geen zonnepanelen, maar krijg ze wel. Hoe moet ik dat invullen?

In principe is de leverancier van de zonnepanelen verantwoordelijk om je te wijzen op energieleveren.nl. Dat komt door de teruglevering aan het net. Je energieleverancier stuurt je vervolgens een voorstel om het maandbedrag aan te passen. Van tevoren rekening houden met de opbrengst van zonnepanelen is niet nodig en ook niet verstandig. 

Laatste nieuws rondom overstappen

Stijgende energieprijzen: 4 vragen én antwoorden Er lijkt geen rem op te zitten: de stijgende gasprijzen en energieprijzen. Het is een probleem dat in de hele wereld speelt. Nederland is door de sluiting van het gasveld in Groningen extra kwetsbaar voor forse prijsverhogingen én zelfs voor... lees meer
Hoe duurzaam zijn groene energieleveranciers? Nu Europa met een energiecrisis kampt, krijgen vooral de hoge prijzen van energie veel aandacht. Maar hoe zit het met duurzame energiecontracten? Hoe groen zijn die nou echt? In Nederland leveren energiemaatschappijen groene én grijze stroom. Onder groene stroom vallen zonne-energie,... lees meer
Stadsverwarming flink duurder in 2022 Stadsverwarming is een duurzaam alternatief voor cv-ketels op aardgas. Je huis wordt verwarmd met warmte die ergens anders vrijkomt. Handig, want vroeger ging die warmte verloren. Goed om te weten: op 1 januari zijn de tarieven voor stadswarmte omhoog gegaan.... lees meer
Lees meer over energie

Nog ergens hulp bij nodig?

035 626 55 44

vandaag vanaf 09:30 uur

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 
  • Milieucentraal
  • Liander.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA. 

   

Dit vinden onze klanten van ons

9,2
Op basis van 37.894 klantbeoordelingen
8,0
“Snel en makkelijk”
Anoniem, HOORN NH
8 minuten geleden, energie
10,0
“Heel duidelijk en gemakkelijk overstappen”
Dhr. van Steijn, RUMPT
2 uur geleden, energie
10,0
“Snel en makkelijk,overzichtelijk”
Anoniem, SINT-MICHIELSGESTEL
4 uur geleden, energie
10,0
“Top gere”
Dhr. Aydogdu, SOEST
5 uur geleden, energie
8,0
“Heel prettig en makkelijk om af te sluiten.”
Anoniem, WEESP
5 uur geleden, energie
6,0
“Ja prima tot nu. Nu eerst afwachten. Hoe het verder verloopt. Daarom 3 sterren een beetje tevroeg om oordeel tegeven. ”
Anoniem, LELYSTAD
5 uur geleden, energie
8,0
“Zeer eenvoudige lay-out en duidelijke vraag en uitleg.”
Anoniem, 'S-GRAVENHAGE
5 uur geleden, energie
10,0
“Makk”
Dhr. Relou, HELMOND
6 uur geleden, energie
6,0
“Vergelijken blijft nog altijd alles naast elkaar leggen, zeker de kleine lettertjes van de aanbieders.”
Dhr. Janssen, BUNDE
6 uur geleden, energie
10,0
“Snel geregeld, nu kijken hoe het verder bevalt ;-)”
Anoniem, 'S-GRAVENHAGE
6 uur geleden, energie

Meer veelgestelde vragen

Een kredietcheck kan onderdeel uitmaken van de aanmeldprocedure bij een nieuwe energieleverancier. Naar aanleiding hiervan mag een leverancier, als zekerheid, een waarborgsom vragen. Per leverancier verschilt het hoe streng ze hierin zijn en hoe hoog die waarborgsom is. Of je een waarborgsom moet betalen, verschilt dus per persoon en per leverancier.

Zit je in een vrij opzegbaar contract, of wil je per direct overstappen? Dan duurt een overstap gemiddeld vier tot zes weken. Direct na je aanvraag gaan de 14 dagen bedenktijd in. Het verschilt per leverancier hoe lang zij hierna nog de tijd nodig hebben om je overstap te verwerken. Over het algemeen gebeurt dit binnen twee tot vier weken. Je nieuwe leverancier regelt je overstap met je oude leverancier en je netbeheerder. Wanneer je nieuwe contract aansluit op een lopend contract, duurt de overstap langer. Dat hangt ook af van de einddatum van je huidige contract.

Ja, dat kan. Je mag om wat voor reden dan ook, je aanvraag binnen 14 dagen annuleren. Dan moet je dit dus wel binnen 14 dagen doorgeven.

Nee, het overstappen naar een andere leverancier kost geen geld. Let wel op de einddatum van je huidige contract. Als je te vroeg overstapt, betaal je mogelijk een opzegvergoeding aan je huidige energieleverancier.

Als je overstapt van energieleverancier, kom je nooit zonder stroom en gas te zitten. Wanneer je nieuwe leverancier de volledige overstap heeft afgerond, stopt de oude leverancier pas met energie leveren. Hierdoor sluit alles goed op elkaar aan en hoef je je geen zorgen te maken.

Dit is afhankelijk van je energieleverancier. Wat voor bonus je krijgt, kun je in onze energievergelijking terugvinden op de detailpagina van je gekozen product. Wanneer een bonus wordt verrekend of uitbetaald , vind je terug in de actievoorwaarden. Mocht je dat niet kunnen vinden neem dan contact op met je leverancier. Zij kunnen je precies uitleggen wanneer en hoe je deze eenmalige korting ontvangt.

Dit verschilt per energieleverancier. Meestal krijg je geen welkomstbonus meer als je een contract tussentijds beëindigt. De welkomstbonussen krijg je meestal pas na de afgesproken contractperiode. Ben je van plan om over te stappen, maar wacht je nog op je welkomstbonus? Dan adviseren wij om contact op te nemen met je leverancier. Sommige leveranciers betalen een deel van de welkomstbonus uit, maar sommige betalen helemaal niets uit. Let hier dus goed op voordat je je contract beëindigt en lees altijd de voorwaarden goed na.

De Warmtewet regelt verschillende zaken voor mensen die stads- of blokverwarming hebben. Bijvoorbeeld het vaststellen van een maximumtarief voor stadsverwarming. De ACM zorgt ervoor dat je leverancier ook niet meer vraagt dan de maximaal vastgestelde tarieven. Wil je meer weten over de Warmtewet? Kijk dan op de website van ConsuWijzer.

Ja, dat mag. Let hierbij wel op de looptijd van je contract. Wanneer je contract nog loopt als je dit wilt beëindigen, betaal je vaak een opzegvergoeding.

Bij het overstappen naar een andere energieleverancier hoef je niet zelf je oude contract op te zeggen. De nieuwe leverancier geeft dit namelijk door aan je oude leverancier.

Ga je verhuizen? Dan moet je wel zelf de beëindiging doorgeven aan je leverancier. Let op: je energieleverancier gaat ervan uit dat als je verhuist, je jouw energiecontract meeneemt. Als je op het nieuwe adres een andere leverancier kiest, terwijl je oude contract nog niet was afgelopen dan kan je oude leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen.

Ja, maar alleen voor elektriciteit. Wanneer je stadsverwarming hebt, mag je voor elektriciteit je eigen energieleverancier kiezen. Het is alleen niet mogelijk om zelf je gasleverancier te kiezen, tenzij je nog een aparte gasmeter hebt voor bijvoorbeeld je fornuis. Je woningbouwvereniging bepaalt welke gasleverancier je krijgt.

Het kan zeker voordelig zijn om alleen voor je stroom een energieleverancier te zoeken. Om te bepalen welke leverancier voor jou het meest geschikt is, kun je het beste bij ons energie vergelijken. Vervolgens kun je dit vergelijken met je jaarnota.

Nee, je mag voor ieder product een andere leverancier kiezen. Soms is het wel zo dat een aanbieding van een leverancier voor zowel stroom als gas geldt. Dan is het voordeliger om dat te combineren. Er zijn ook leveranciers die juist gespecialiseerd zijn in of stroom, of gas. Maar je bent vrij om hier zelf in te kiezen.

Is je energie afgesloten? Dan is dit gedaan door jouw netbeheerder. Neem in dat geval contact op met je netbeheerder om na te gaan wat er aan de hand is. Mocht je niet weten wie je netbeheerder is, neem dan eerst contact op met je leverancier of kijk op www.eancodeboek.nl. Zolang niet duidelijk is waarom je bent afgesloten van energie, kun je niet overstappen. Ook moet je netbeheerder jou eerst weer aansluiten voordat je weer stroom en/of gas geleverd kunt krijgen.

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.