Vul je verbruiksgegevens in. Deze kun je terug vinden op de laatst ontvangen jaarafrekening.
Bekijk de voordeligste energiecontracten op jouw adres in combinatie met jouw verbruik.
De leverancier stuurt je het contract. Hierna heb je 14 dagen bedenktijd. De levering start op de datum die in het contract staat.
Het wisselen van de ene energieleverancier naar de andere energieleverancier, noemen we overstappen. Door je oude contract te beëindigen en je nieuwe contract in te laten gaan, 'stap je over'. In de meeste gevallen stap je over wanneer je contract afloopt. Dit om ervoor te zorgen dat je geen opzegvergoeding hoeft te betalen. Wil je eerder overstappen dan de einddatum van je contract? Dan is dat ook mogelijk, alleen betaal je dan vaak wel een opzegvergoeding aan de energieleverancier.
Wil je overstappen? Dan is de overstapboete een van de dingen waar je rekening mee houden. Ga je overstappen als je huidige contract nog loopt? Dan betaal je mogelijk een opzegvergoeding.
Wanneer je bent overgestapt van energieleverancier, ontvang je een bevestiging als je aanvraag is geaccepteerd. Daarna heb je nog 14 dagen bedenktijd. Binnen deze 14 dagen mag je kosteloos je aanvraag annuleren. Vervolgens stuurt de leverancier het contract met daarop de startdatum. Op het moment dat de levering start vraagt de nieuwe leverancier om de meterstanden door te geven. Heb je een slimme meter dan leest de leverancier de meterstanden zelf uit. De nieuwe leverancier geeft de meterstanden door aan de oude leverancier, zodat deze de eindafrekening op kan maken. Bij een overstap gaat je energielevering gewoon door en kom je dus niet zonder stroom en/of gas te zitten.
Stap je over van energieleverancier, dan ontvang je binnen een paar minuten nadat je de aanvraag hebt gedaan een bevestiging van Independer. Independer stuurt het contract vervolgens door naar de energieleverancier. Binnen een week ontvang je ook een bevestiging van de leverancier die je hebt gekozen. Heb je binnen een week nog niets van je nieuwe leverancier gehoord? Neem dan contact op met de leverancier of met Independer. We kunnen dan kijken wat er aan de hand is en zorgen dat je de bevestiging nog ontvangt binnen de bedenktijd.
Let op! Ga je verhuizen en doe je de aanvraag voor je nieuwe adres? Vul dan ook een postadres in als je nog niet terecht kan op je nieuwe adres. Sommige energieleveranciers sturen de bevestiging namelijk per post.
In de meeste gevallen hoef je jouw energiecontract niet zelf op te zeggen. Als je overstapt, geeft de nieuwe leverancier de beëindiging van je oude contract door aan je oude leverancier. Je hoeft hier dus niets voor te doen. Als je gaat verhuizen, moet je wél zelf de beëindiging doorgeven aan je leverancier. Let op: als je gaat verhuizen en je hebt nog een vast energiecontract. Dan mag je leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen als je dit contract niet meeneemt naar je nieuwe woning.
Stap je over van energieleverancier en blijf je op hetzelfde adres wonen, dan wil je het liefst dat de leverancier aansluit op je huidige contract. Bij het aanvragen van een energiecontract heb je dan 2 mogelijkheden om uit te kiezen. Als je de einddatum van je contract weet, dan kun je deze invullen bij het aanvragen. Ook kun je kiezen voor de optie 'zo spoedig mogelijk'. Wanneer je voor deze optie kiest zoekt de nieuwe leverancier uit wanneer je huidige contract afloopt en sluiten ze daar zo goed mogelijk op aan. Houd er hierbij wel rekening mee dat een nieuwe leverancier 4 tot 7 weken nodig heeft om de overstap te regelen. Het kan dus voorkomen dat je contract al is afgelopen of binnenkort afloopt, maar de leverancier hier niet exact op kan aansluiten. Je hoeft dan niet in te gaan op een verlengingsaanbod bij je huidige leverancier. Maar je blijft dan klant bij je huidige leverancier met een variabel contract tot de nieuwe leverancier de levering kan starten.
Loopt je contract binnen 3 maanden af dan houden de meeste leveranciers rekening met de einddatum van je huidige contract, wanneer je kiest voor de optie 'zo spoedig mogelijk'. Alleen Energiedirect.nl houdt tot 2,5 maand in de toekomst rekening met je huidige contract. Daarnaast zijn er ook leveranciers die langer dan 3 maanden in toekomst rekening houden met je huidige contract. Huismerk Energie kun je al aanvragen 4 maanden voor je energiecontract afloopt, Greenchoice 6 maanden voor je contract afloopt en Budget Energie zelfs 8 maanden voordat je huidige contract afloopt.
Ga je verhuizen en heb je voor je nieuwe woning een energieleverancier nodig, dan kan het zijn dat je wilt dat deze snel start. Het kan namelijk voorkomen dat je door de drukte vergeet een energiecontract aan te vragen en de sleuteloverdracht al is geweest. Het is dan helaas niet mogelijk om een datum in het verleden in te voeren bij je aanvraag. Het verschilt per leverancier hoe snel ze dan kunnen starten. Bij sommige leveranciers kun je de datum van morgen invullen en zij starten dan ook de volgende dag. Andere leveranciers houden eerst rekening met de wettelijke bedenktijd van 2 weken of gaan sowieso uit van 25 werkdagen voordat zij starten. Is het nodig dat je contract binnen deze 2 weken of 25 werkdagen start, dan is dit altijd mogelijk. Je moet dan even contact opnemen met je nieuwe leverancier om aan te geven dat je met spoed geleverd wilt krijgen. Als het gaat om een verhuizing dan kan een leverancier de levering met spoed laten ingaan. Wel kunnen ze dan aangeven of ze hiervoor nog extra informatie van je nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld een kopie van de koop of huurovereenkomst zijn.
Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant.
Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden.
De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.
Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant.
Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden.
De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.
Met jouw support en met die van onze 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.