Overstappen energie: hoe werkt het?
 • Snel en gemakkelijk geregeld
 • Nu met gratis verbruiksinzicht
 • Vergelijk het grootste aanbod

Energie vergelijken en direct overstappen!

Gebruik gegevens van

Adres
Postcode
Huisnummer

Energie overstappen: zo werkt het

 1. Stap 1

  Zelf vergelijken

  Vul je verbruiksgegevens in. Deze kun je terug vinden op de laatst ontvangen jaarafrekening.

 2. Stap 2

  Bekijk het aanbod

  Bekijk de voordeligste energiecontracten op jouw adres in combinatie met jouw verbruik.

 3. Stap 3

  Vul je gegevens in

  De leverancier stuurt je het contract. Hierna heb je 14 dagen bedenktijd. De levering start op de datum die in het contract staat.

Wat is overstappen van energie?

Het wisselen van de ene energieleverancier naar de andere energieleverancier, noemen we overstappen. Door je oude contract te beëindigen en je nieuwe contract in te laten gaan, 'stap je over'. In de meeste gevallen stap je over wanneer je contract afloopt. Dit om ervoor te zorgen dat je geen opzegvergoeding hoeft te betalen. Wil je eerder overstappen dan de einddatum van je contract? Dan is dat ook mogelijk, alleen betaal je dan vaak wel een opzegvergoeding aan de energieleverancier.

Overstappen energieleverancier: waar moet je rekening mee houden?

Wil je gaan overstappen? Je nieuwe energieleverancier regelt dat jouw huidige energiecontract wordt opgezegd en het nieuwe contract wordt afgesloten.

Als je wil gaan overstappen van energieleverancier voordat je contract is afgelopen kan het zijn dat je leverancier een opzegvergoeding in rekening brengt.

Met een contract voor bepaalde tijd kun je zonder opzegvergoeding overstappen als je contract binnen twee maanden afloopt. Met een contract voor onbepaalde tijd kun je zonder opzegvergoeding overstappen. Je hebt hierbij wel een opzegtermijn van 30 dagen.

Lees meer over opzegvergoeding

Het switchwindow is het maximum aantal maanden in de toekomst dat de nieuwe leverancier rekening houdt met het huidige energiecontract.

Het is belangrijk dat je de precieze einddatum van je huidige contract opgeeft. zo voorkom je dat je te vroeg overstapt en mogelijk een boete moet betalen.

Lees meer over het switchwindow

Na het aanvragen van een energiecontract heb je altijd een wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen. Binnen deze periode kun je zonder reden de aanvraag annuleren en kiezen voor een andere energieleverancier.

Lees meer over de wettelijk bedenktijd

Zeg je je energiecontract voor de einddatum op? Dan moet je mogelijk een overstapboete (ook wel: opzegvergoeding) betalen. In ons overzicht zie je welke energieleveranciers je overstapboete overnemen.

Lees meer over de overstapboete

Betaal ik een boete als ik ga overstappen van energie?

Wil je overstappen? Dan is de overstapboete een van de dingen waar je rekening mee houden. Ga je overstappen als je huidige contract nog loopt? Dan betaal je mogelijk een opzegvergoeding

Aanvraag geaccepteerd?

Wanneer je bent overgestapt van energieleverancier, ontvang je een bevestiging als je aanvraag is geaccepteerd. Daarna heb je nog 14 dagen bedenktijd. Binnen deze 14 dagen mag je kosteloos je aanvraag annuleren. Vervolgens stuurt de leverancier het contract met daarop de startdatum. Op het moment dat de levering start vraagt de nieuwe leverancier om de meterstanden door te geven. Heb je een slimme meter dan leest de leverancier de meterstanden zelf uit. De nieuwe leverancier geeft de meterstanden door aan de oude leverancier, zodat deze de eindafrekening op kan maken. Bij een overstap gaat je energielevering gewoon door en kom je dus niet zonder stroom en/of gas te zitten.

Geen bevestiging van je overstap?

Stap je over van energieleverancier, dan ontvang je binnen een paar minuten nadat je de aanvraag hebt gedaan een bevestiging van Independer. Independer stuurt het contract vervolgens door naar de energieleverancier. Binnen een week ontvang je ook een bevestiging van de leverancier die je hebt gekozen. Heb je binnen een week nog niets van je nieuwe leverancier gehoord? Neem dan contact op met de leverancier of met Independer. We kunnen dan kijken wat er aan de hand is en zorgen dat je de bevestiging nog ontvangt binnen de bedenktijd.

Let op! Ga je verhuizen en doe je de aanvraag voor je nieuwe adres? Vul dan ook een postadres in als je nog niet terecht kan op je nieuwe adres. Sommige energieleveranciers sturen de bevestiging namelijk per post.

- Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer

Hoe zeg ik mijn huidige energiecontract op?

In de meeste gevallen hoef je jouw energiecontract niet zelf op te zeggen. Als je overstapt, geeft de nieuwe leverancier de beëindiging van je oude contract door aan je oude leverancier. Je hoeft hier dus niets voor te doen. Als je gaat verhuizen, moet je wél zelf de beëindiging doorgeven aan je leverancier. Let op: als je gaat verhuizen en je hebt nog een vast energiecontract. Dan mag je leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen als je dit contract niet meeneemt naar je nieuwe woning.

Ingangsdatum als je overstapt van energieleverancier

Stap je over van energieleverancier en blijf je op hetzelfde adres wonen, dan wil je het liefst dat de leverancier aansluit op je huidige contract. Bij het aanvragen van een energiecontract heb je dan 2 mogelijkheden om uit te kiezen. Als je de einddatum van je contract weet, dan kun je deze invullen bij het aanvragen. Ook kun je kiezen voor de optie 'zo spoedig mogelijk'. Wanneer je voor deze optie kiest zoekt de nieuwe leverancier uit wanneer je huidige contract afloopt en sluiten ze daar zo goed mogelijk op aan. Houd er hierbij wel rekening mee dat een nieuwe leverancier 4 tot 7 weken nodig heeft om de overstap te regelen. Het kan dus voorkomen dat je contract al is afgelopen of binnenkort afloopt, maar de leverancier hier niet exact op kan aansluiten. Je hoeft dan niet in te gaan op een verlengingsaanbod bij je huidige leverancier. Maar je blijft dan klant bij je huidige leverancier met een variabel contract tot de nieuwe leverancier de levering kan starten. 

Hoe lang houdt een energieleverancier rekening met je huidige contract?

Loopt je contract binnen 3 maanden af dan houden de meeste leveranciers rekening met de einddatum van je huidige contract, wanneer je kiest voor de optie 'zo spoedig mogelijk'. Alleen Energiedirect.nl houdt tot 2,5 maand in de toekomst rekening met je huidige contract. Daarnaast zijn er ook leveranciers die langer dan 3 maanden in toekomst rekening houden met je huidige contract. Huismerk Energie kun je al aanvragen 4 maanden voor je energiecontract afloopt, Greenchoice 6 maanden voor je contract afloopt en Budget Energie zelfs 8 maanden voordat je huidige contract afloopt.

Startdatum van je contract als je gaat verhuizen

Ga je verhuizen en heb je voor je nieuwe woning een energieleverancier nodig, dan kan het zijn dat je wilt dat deze snel start. Het kan namelijk voorkomen dat je door de drukte vergeet een energiecontract aan te vragen en de sleuteloverdracht al is geweest. Het is dan helaas niet mogelijk om een datum in het verleden in te voeren bij je aanvraag. Het verschilt per leverancier hoe snel ze dan kunnen starten. Bij sommige leveranciers kun je de datum van morgen invullen en zij starten dan ook de volgende dag. Andere leveranciers houden eerst rekening met de wettelijke bedenktijd van 2 weken of gaan sowieso uit van 25 werkdagen voordat zij starten. Is het nodig dat je contract binnen deze 2 weken of 25 werkdagen start, dan is dit altijd mogelijk. Je moet dan even contact opnemen met je nieuwe leverancier om aan te geven dat je met spoed geleverd wilt krijgen. Als het gaat om een verhuizing dan kan een leverancier de levering met spoed laten ingaan. Wel kunnen ze dan aangeven of ze hiervoor nog extra informatie van je nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld een kopie van de koop of huurovereenkomst zijn.

Veelgestelde vragen én antwoorden

Een kredietcheck kan onderdeel uitmaken van de aanmeldprocedure bij een nieuwe energieleverancier. Naar aanleiding hiervan mag een leverancier, als zekerheid, een waarborgsom vragen. Per leverancier verschilt het hoe streng ze hierin zijn en hoe hoog die waarborgsom is. Of je een waarborgsom moet betalen, verschilt dus per persoon en per leverancier.

Zit je in een vrij opzegbaar contract, of wil je per direct overstappen? Dan duurt een overstap gemiddeld vier tot zes weken. Direct na je aanvraag gaan de 14 dagen bedenktijd in. Het verschilt per leverancier hoe lang zij hierna nog de tijd nodig hebben om je overstap te verwerken. Over het algemeen gebeurt dit binnen twee tot vier weken. Je nieuwe leverancier regelt je overstap met je oude leverancier en je netbeheerder. Wanneer je nieuwe contract aansluit op een lopend contract, duurt de overstap langer. Dat hangt ook af van de einddatum van je huidige contract.

Ja, dat kan. Je mag om wat voor reden dan ook, je aanvraag binnen 14 dagen annuleren. Dan moet je dit dus wel binnen 14 dagen doorgeven.

Nee, het overstappen naar een andere leverancier kost geen geld. Let wel op de einddatum van je huidige contract. Als je te vroeg overstapt, betaal je mogelijk een opzegvergoeding aan je huidige energieleverancier.

Als je overstapt van energieleverancier, kom je nooit zonder stroom en gas te zitten. Wanneer je nieuwe leverancier de volledige overstap heeft afgerond, stopt de oude leverancier pas met energie leveren. Hierdoor sluit alles goed op elkaar aan en hoef je je geen zorgen te maken.

Dit is afhankelijk van je energieleverancier. Wat voor bonus je krijgt, kun je in onze energievergelijking terugvinden op de detailpagina van je gekozen product. Wanneer een bonus wordt verrekend of uitbetaald , vind je terug in de actievoorwaarden. Mocht je dat niet kunnen vinden neem dan contact op met je leverancier. Zij kunnen je precies uitleggen wanneer en hoe je deze eenmalige korting ontvangt.

Dit verschilt per energieleverancier. Meestal krijg je geen welkomstbonus meer als je een contract tussentijds beëindigt. De welkomstbonussen krijg je meestal pas na de afgesproken contractperiode. Ben je van plan om over te stappen, maar wacht je nog op je welkomstbonus? Dan adviseren wij om contact op te nemen met je leverancier. Sommige leveranciers betalen een deel van de welkomstbonus uit, maar sommige betalen helemaal niets uit. Let hier dus goed op voordat je je contract beëindigt en lees altijd de voorwaarden goed na.

Ja, dat mag. Let hierbij wel op de looptijd van je contract. Wanneer je contract nog loopt als je dit wilt beëindigen, betaal je vaak een opzegvergoeding.

Bij het overstappen naar een andere energieleverancier hoef je niet zelf je oude contract op te zeggen. De nieuwe leverancier geeft dit namelijk door aan je oude leverancier.

Ga je verhuizen? Dan moet je wel zelf de beëindiging doorgeven aan je leverancier. Let op: je energieleverancier gaat ervan uit dat als je verhuist, je jouw energiecontract meeneemt. Als je op het nieuwe adres een andere leverancier kiest, terwijl je oude contract nog niet was afgelopen dan kan je oude leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen.

Ja, maar alleen voor elektriciteit. Wanneer je stadsverwarming hebt, mag je voor elektriciteit je eigen energieleverancier kiezen. Het is alleen niet mogelijk om zelf je gasleverancier te kiezen, tenzij je nog een aparte gasmeter hebt voor bijvoorbeeld je fornuis. Je woningbouwvereniging bepaalt welke gasleverancier je krijgt.

Het kan zeker voordelig zijn om alleen voor je stroom een energieleverancier te zoeken. Om te bepalen welke leverancier voor jou het meest geschikt is, kun je het beste bij ons energie vergelijken. Vervolgens kun je dit vergelijken met je jaarnota.

Nee, je mag voor ieder product een andere leverancier kiezen. Soms is het wel zo dat een aanbieding van een leverancier voor zowel stroom als gas geldt. Dan is het voordeliger om dat te combineren. Er zijn ook leveranciers die juist gespecialiseerd zijn in of stroom, of gas. Maar je bent vrij om hier zelf in te kiezen.

Is je energie afgesloten? Dan is dit gedaan door jouw netbeheerder. Neem in dat geval contact op met je netbeheerder om na te gaan wat er aan de hand is. Mocht je niet weten wie je netbeheerder is, neem dan eerst contact op met je leverancier of kijk op www.eancodeboek.nl. Zolang niet duidelijk is waarom je bent afgesloten van energie, kun je niet overstappen. Ook moet je netbeheerder jou eerst weer aansluiten voordat je weer stroom en/of gas geleverd kunt krijgen.

In principe is de leverancier van de zonnepanelen verantwoordelijk om je te wijzen op energieleveren.nl. Dat komt door de teruglevering aan het net. Je energieleverancier stuurt je vervolgens een voorstel om het maandbedrag aan te passen. Van tevoren rekening houden met de opbrengst van zonnepanelen is niet nodig en ook niet verstandig. 

Het opzeggen van je oude energieleverancier wordt altijd verzorgd door de nieuwe leverancier. Goed om te weten: stap je over naar een nieuwe leverancier omdat je verhuist? Dan moet je je oude contract wél zelf opzeggen. 

Bij een vergelijking bij Independer wordt er nooit een overstapboete vergoed. Onze tarieven en cashback zijn al scherp! Wel hebben we een handig overzicht van energieleveranciers die je boete overnemen:

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 
 • Milieucentraal
 • Liander.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA. 

   

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 
 • Milieucentraal
 • Liander.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA. 

   

Al meer dan 20 jaar duidelijk, transparant én voordelig

Met jouw support en met die van onze 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.

Bekijk alle reviews
9,3
Op basis van 44.457 klantbeoordelingen
8,0
09 februari 2023
‘Uitstekende service ’
Mevr. Lioeanjie, AMSTERDAM
10
09 februari 2023
‘Easy and fast!’
Dhr. Sarasidis, VELDHOVEN
Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.