Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

Gastarieven vergelijken

De kosten voor gas bepalen voor een groot deel de kosten van je energierekening. Het is dus verstandig om de gastarieven die een leverancier aanbiedt goed te vergelijken. Zeker als je een hoog gasverbruik hebt kan het voordelig zijn om te kiezen voor een leverancier met lage gastarieven. De gastarieven zijn opgebouwd uit het leveringstarief, energiebelasting, opslag duurzame energie en regiotoeslag.

Stroomtarieven vergelijken

De kosten voor stroom zijn ook onderdeel van je energierekening. Deze nemen een kleiner deel van de rekening in beslag dan de kosten voor gas, maar nog steeds kan het goed zijn om deze tarieven te vergelijken. Bij een hoog stroomverbruik kan dit namelijk nog een mooi voordeel opleveren als je overstapt naar een energieleverancier met lagere stroomtarieven en ook bij een laag stroomverbruik kun je hier mee besparen. Het stroomtarief is opgebouwd uit het leveringstarief, energiebelasting en opslag duurzame energie.

Houd rekening met vaste leveringskosten

Om te zien welke energieleverancier voor jou het voordeligst is, kun je bij Independer energie vergelijken. Bij het vergelijken van leveranciers moet je kijken naar de tarieven voor gas en licht (elektriciteit), maar je moet ook altijd rekening houden met de vaste leveringskosten. De vaste leveringskosten verschillen per leverancier en hebben dus ook invloed bij het kiezen van de goedkoopste energieleverancier.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal
  • Liander.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.