Ingangsdatum als je overstapt van energieleverancier

Stap je over van energieleverancier en blijf je op hetzelfde adres wonen, dan wil je het liefst dat de leverancier aansluit op je huidige contract. Bij het aanvragen van een energiecontract heb je dan 2 mogelijkheden om uit te kiezen. Als je de einddatum van je contract weet, dan kun je deze invullen bij het aanvragen. Ook kun je kiezen voor de optie 'zo spoedig mogelijk'. Wanneer je voor deze optie kiest zoekt de nieuwe leverancier uit wanneer je huidige contract afloopt en sluiten ze daar zo goed mogelijk op aan. Houd er hierbij wel rekening mee dat een nieuwe leverancier 4 tot 7 weken nodig heeft om de overstap te regelen. Het kan dus voorkomen dat je contract al is afgelopen of binnenkort afloopt, maar de leverancier hier niet exact op kan aansluiten. Je hoeft dan niet in te gaan op een verlengingsaanbod bij je huidige leverancier. Maar je blijft dan klant bij je huidige leverancier met een variabel contract tot de nieuwe leverancier de levering kan starten. Hier lees je meer over overstappen energie

Hoe lang houdt een leverancier rekening met mijn huidige contract

Loopt je contract binnen 3 maanden af dan houden de meeste leveranciers rekening met de einddatum van je huidige contract, wanneer je kiest voor de optie 'zo spoedig mogelijk'. Alleen Energiedirect.nl houdt tot 2,5 maand in de toekomst rekening met je huidige contract. Daarnaast zijn er ook leveranciers die langer dan 3 maanden in toekomst rekening houden met je huidige contract. Huismerk Energie kun je al aanvragen 4 maanden voor je energiecontract afloopt, Greenchoice 6 maanden voor je contract afloopt en Budget Energie zelfs 8 maanden voordat je huidige contract afloopt.

Startdatum van je contract als je gaat verhuizen

Ga je verhuizen en heb je voor je nieuwe woning een energieleverancier nodig, dan kan het zijn dat je wilt dat deze snel start. Het kan namelijk voorkomen dat je door de drukte vergeet een energiecontract aan te vragen en de sleuteloverdracht al is geweest. Het is dan helaas niet mogelijk om een datum in het verleden in te voeren bij je aanvraag. Het verschilt per leverancier hoe snel ze dan kunnen starten. Bij sommige leveranciers kun je de datum van morgen invullen en zij starten dan ook de volgende dag. Andere leveranciers houden eerst rekening met de wettelijke bedenktijd van 2 weken of gaan sowieso uit van 25 werkdagen voordat zij starten. Is het nodig dat je contract binnen deze 2 weken of 25 werkdagen start, dan is dit altijd mogelijk. Je moet dan even contact opnemen met je nieuwe leverancier om aan te geven dat je met spoed geleverd wilt krijgen. Als het gaat om een verhuizing dan kan een leverancier de levering met spoed laten ingaan. Wel kunnen ze dan aangeven of ze hiervoor nog extra informatie van je nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld een kopie van de koop of huurovereenkomst zijn.