Wat is een switchwindow?

Stap je over naar een nieuwe energieleverancier? Dan is het belangrijk dat je de precieze einddatum van je huidige contract opgeeft. Zo voorkom je dat je te vroeg overstapt en mogelijk een boete moet betalen. Energieleveranciers mogen de einddatum van je energiecontract namelijk niet meer aan elkaar doorgeven. Daardoor kunnen ze niet automatisch rekening houden met de einddatum.

Het switchwindow is een termijn die bepaalt of je zonder extra kosten kan overstappen. Er zijn twee mogelijkheden:

  • ​de einddatum van je energiecontract valt binnen het switchwindow van je nieuwe energieleverancier 
  • ​de einddatum van je energiecontract valt buiten het switchwindow van je nieuwe energieleverancier 

Valt de einddatum binnen het switchwindow? Dan gaat je nieuwe energiecontract pas in als je huidige contract afloopt. Valt de einddatum buiten het switchwindow? Dan moet je mogelijk een opzegvergoeding betalen.

Twee voorbeeldsituaties

  1. Het is 1 januari, je huidige contract loopt over twee maanden (op 1 maart) af. Het switchwindow van de nieuwe leverancier is drie maanden. Je kan dus gerust overstappen.
  2. Het is 1 januari, je huidige contract loopt over vijf maanden (op 1 juni) af. Het switchwindow van de nieuwe leverancier is drie maanden. Je kan dus beter nog niet overstappen. De nieuwe leverancier houdt in dit geval geen rekening met je huidige contract, waardoor je een opzegvergoeding (boete) riskeert.

Switchwindow per leverancier

De termijn waarin je zonder extra kosten kan overstappen, verschilt per leverancier. Bekijk in de tabel hieronder hoe ver van tevoren je je kan aanmelden bij een nieuwe energieleverancier.

Energieleverancier Switchwindow
Budget energie 240 dagen
Coolblue 12 maanden
DELTA Energie 90 dagen
DGB onbekend
easyEnergie onbekend
Eneco 3 maanden
Energiedirect.nl 75 dagen
Energie VanOns 3 maanden
EnergyZero 6 maanden
Essent 6 maanden
Frank Energie onbekend
Gewoon Energie onbekend
Greenchoice 6 maanden
HVC Kringloopenergie 3 maanden
Innova Energie 6 maanden
iQ-Energie onbekend
Kernion onbekend
Mega Energie 6 maanden
Mijndomein Energie 6 maanden
NLE 8 maanden
Noord Energie onbekend
om | nieuwe energie 6 maanden
Oxxio onbekend
Powerpeers onbekend
Pure Energie -
Qwint -
United Consumers 3 maanden
Vandebron 6 maanden
Vattenfall 3 maanden
Vrijopnaam 120 dagen

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.