Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

E-mailadres

Wat is de einddatum van je energiecontract?

Om een opzegvergoeding te voorkomen, is het belangrijk de einddatum van je lopende energiecontract te controleren. Ga je namelijk overstappen maar loopt je huidige contract nog? Dan betaal je misschien een opzegvergoeding.

Wat is de duur van je nieuwe energiecontract?

Daarnaast is het belangrijk om goed na te denken voor welke periode je een nieuw energiecontract afsluit. Je mag een energiecontract namelijk niet zomaar kosteloos opzeggen, dus denk goed na over de duur van je contract. Je energieverbruik speelt daarbij een belangrijke rol. Verwacht je een verandering in je verbruik? Dan is het niet handig om voor een lange tijd aan een contract vast te zitten.

Heb je een enkele of dubbele meter?

Wanneer je een dubbele meter hebt, kun je bij sommige energieleveranciers niet kiezen voor levering tegen een enkel tarief. Als je tijdens normaal tarief veel energie verbruikt, kan het gunstiger zijn om de energie via een enkel tarief geleverd te krijgen. Wil je er zeker van zijn dat dit kan? Controleer dit dan goed bij de energieleverancier die je kiest. Je kunt hiervoor contact met ons opnemen via 035-6265544. Wij helpen je graag verder.

Ga je binnenkort verhuizen?

Als je gaat verhuizen en je voor een andere energieleverancier kiest op je nieuwe adres, dan moet je altijd zelf je oude energiecontract opzeggen. Daarnaast mag je bij de meeste energieleveranciers niet je contract beëindigen omdat je gaat verhuizen.  In veel gevallen moet je dus je contract meenemen naar je nieuwe woning. Alleen als je contract vrij opzegbaar is kun je deze opzeggen en overstappen naar een andere leverancier op je nieuwe adres. Is je contract niet vrij opzegbaar en stap je toch over, dan kan de leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Controleer dit dus goed voordat je overstapt naar een nieuwe energieleverancier.

Heb je stadsverwarming?

Als je in je (toekomstige) woning stadsverwarming (ook wel blokverwarming) hebt, kun je alleen overstappen voor stroom. Je gas is dan vaak per wijk, blok of straat ondergebracht bij een vaste energieleverancier. Je kunt hier dus niet zelf voor kiezen. Om ervoor te zorgen dat dit tegen een redelijke prijs gebeurt, houdt de ACM hier toezicht op.

Expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.