Wat is stroom?

Elektriciteit wordt ook wel stroom genoemd. We verbruiken het iedere dag. Stroom wordt namelijk gebruikt voor elektrische apparaten. Energieleveranciers leveren verschillende soorten energie. Stroom is een soort energie, net zoals aardgas. De sterkte van stroom wordt uitgedrukt in ampère. Op je energierekening wordt je stroomverbruik vermeldt in kilowattuur (kWh).

Goedkope stroom

Ben je op zoek naar goedkope stroom? Dan is stroom vergelijken een goed idee. Via onze energievergelijker kan je eenvoudig zoeken naar de goedkoopste stroomcontracten. Het ligt aan je verbruik wat de goedkoopste energieleverancier is. Maar ook de looptijd van je contract is bepalend. Zo kan de ene leverancier het goedkoopste eenjarig contract aanbieden, terwijl een andere leverancier het goedkoopste is als je een driejarig contract neemt. Wil je weten welke stroomleverancier goedkope stroom voor jouw situatie biedt? Maak dan een vergelijking op basis van je exacte verbruik.

Wat kost stroom?

Stroomtarieven verschillen per energieleverancier. Net zoals de tarieven voor gas. Vaak krijg je als nieuwe klant een welkomstkorting. Ook goed om te weten: bij veel energieleveranciers kan je kiezen voor enkel- of dubbeltarief. Bij een enkeltarief is de stroomprijs per kWh altijd hetzelfde. Bij een dubbeltarief zit er een verschil in prijs tussen de piekuren en daluren.

Stroomprijzen per stroomleverancier

Voor stroom betaal je een kWh-prijs. De stroomprijs verschilt per leverancier. Dat komt omdat stroomleveranciers zelf energie inkopen. Ook mogen ze een marge rekenen bovenop de inkoopprijs. In onderstaande tabel vind je voor een aantal stroomleveranciers de stroomprijs 2020. Benieuwd naar de stroomprijs 2021? Dan kan je hier stroomprijzen vergelijken.

Stroomleverancier Kosten 2020 stroom en gas
Budget Energie € 1.743,36
Eneco € 2.014,08
Energiedirect.nl € 1.773,48
Essent € 2.065,20
Greenchoice € 1.918,20
Vattenfall € 2.134,68

Stroom vergelijken

Stroom vergelijken is heel gemakkelijk. Bij Independer kan je stroomprijzen vergelijken en vind je snel een passend energiecontract. In drie stappen is het geregeld. Je kiest wat je belangrijk vindt, bijvoorbeeld goedkope stroom of groene stroom. Wat voor jou de beste stroomleverancier is, hangt dan ook af van je eigen voorkeuren. En natuurlijk je verbruik. Voor je gaat vergelijken, kan je dan ook eenvoudig je verbruik qua stroom berekenen.

Wil je weten waar je op moet letten? Hier lees je meer over overstappen energie.