Stroom verbruiken we elke dag voor elektrische apparaten en verlichting. Het is een vorm van energie die geleverd wordt door energieleveranciers. Je kan een energiecontract afsluiten voor stroom, of voor stroom en gas. Lees hier waar je op moet letten bij stroom vergelijken.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 21 juni 2022

Wat is stroom?

Elektriciteit wordt ook wel stroom genoemd. We verbruiken het iedere dag. Stroom wordt namelijk gebruikt voor elektrische apparaten. Energieleveranciers leveren verschillende soorten energie. Stroom is een soort energie, net zoals aardgas. De sterkte van stroom wordt uitgedrukt in ampère. Op je energierekening wordt je stroomverbruik vermeldt in kilowattuur (kWh).

Stroom vergelijken

Stroom vergelijken is heel gemakkelijk. Bij Independer kun je stroomprijzen vergelijken en vind je snel een passend energiecontract. In drie stappen is het geregeld. Je kiest wat je belangrijk vindt, zoals goedkope stroom of groene stroom. Wat voor jou de beste stroomleverancier is? Dat hangt dan ook af van je eigen voorkeuren. En natuurlijk je verbruik. 

Wil je weten waar je op moet letten? 

Lees meer over overstappen

Stroom aanvragen vergeten?

Stroom aanvragen kan al drie maanden voor je verhuizing, maar doe je uiterlijk twee weken voor de sleuteloverdracht. Ben je bij een verhuizing vergeten om stroom aan te vragen? Dan neemt de netbeheerder dit over en krijg je via hen stroom en gas. Je zit dus niet zomaar in een koude en donkere woning. De netbeheerder stuurt je vervolgens een brief waarin staat dat je een nieuwe energieleverancier moet kiezen. 

Stroom aanvragen bij nieuwbouw

Het kan zijn dat het nieuwe huis dat je hebt gekocht onderdeel is van een nieuwbouwproject. Dan ben jij de eerste bewoner van je huis en moet jij de stroomaansluiting regelen. Informeer hierover eerst bij de netbeheerder uit jouw regio. Dit is het bedrijf dat de kabels en leidingen beheert. Online kun je terugvinden wie dit in jouw regio doet, bijvoorbeeld via eancodeboek.nl. Weet je bij welke netbeheerder je staat ingeschreven? Dan neemt deze je aanvraag in behandeling. Hiervan ontvang je vervolgens een EAN-nummer, zodat je een stroomcontract kunt afsluiten. Zodra de elektricien de aansluiting heeft verzorgd, zal hij hier een melding van maken. Je hoeft dit dus niet zelf door te geven aan je netbeheerder.

Goedkope stroom

Ben je op zoek naar goedkope stroom? Dan is stroom vergelijken een goed idee. Via onze energievergelijker kan je eenvoudig zoeken naar de goedkoopste stroomcontracten. Het ligt aan je verbruik wat de goedkoopste energieleverancier is. Maar ook de looptijd van je contract is bepalend. Zo kan de ene leverancier het goedkoopste eenjarig contract aanbieden, terwijl een andere leverancier het goedkoopste is als je een driejarig contract neemt. Wil je weten welke stroomleverancier goedkope stroom voor jouw situatie biedt? Maak dan een vergelijking op basis van je exacte verbruik.

Groene stroom

Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan waterkracht, windenergie en zonne-energie. Groene stroom wordt gekenmerkt met een Garantie van Oorsprong (GvO). Er is natuurlijk geen garantie dat de wind altijd waait en de zon altijd schijnt. Daarom wordt energie groen genoemd als het 100 % duurzaam geproduceerd is.

Stroomstoring?

Heb je een storing met je gas of stroom? Dan kun je hiervoor het Nationaal Storingsnummer bellen via 0800-9009. Je kunt dit nummer ook bellen wanneer je bijvoorbeeld een gaslucht ruikt. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. Lees meer over wat te doen bij een stroomstoring.