Wat zijn stroom en gas?

Stroom is een ander woord voor elektriciteit. We gebruiken het voor verlichting en elektrische apparaten. Je kan kiezen tussen groene stroom en grijze stroom. Naast stroom wordt ook gas gebruikt als energiebron. Het is een fossiele brandstof die we ook wel aardgas noemen. In huis gebruiken we gas vooral voor verwarmen, koken en douchen.

Stroom en gas aansluiten

Ieder huis in Nederland dat stroom en gas gebruikt, heeft een aansluiting nodig. Alleen de netbeheerder mag stroom en gas aansluiten. Je netbeheerder is dan ook verplicht om een aansluiting te regelen. Voor de aansluiting en meter betaal je elke maand een bepaald tarief via je energierekening.

Gas en stroom: is er een verschil in kwaliteit?

Welke energieleverancier je ook hebt, je krijgt dezelfde stroom uit je stopcontact. Het maakt ook niet uit of je groene, grijze, of vergroende stroom hebt. Het enige verschil is dat groene stroom van een duurzame bron komt, en niet schadelijk is voor het milieu. Ook voor gas geldt dat je altijd op dezelfde kwaliteit kan rekenen.

Wat is de goedkoopste stroom en gas?

Je eigen situatie bepaalt welke energieleverancier de goedkoopste stroom en gas levert. Er zijn namelijk veel factoren die invloed hebben op de gas en stroom prijzen. Goed om te weten: tegenwoordig is groene stroom niet altijd duurder dan grijze stroom. Je kan dus kiezen voor groene stroom, en tegelijkertijd goedkoop uit zijn. Bij gas is een deel van het tarief afhankelijk van de regio waar je woont. Maar waar je ook woont, het is slim om energiecontracten te vergelijken op basis van je eigen situatie. Dan zie je precies welk contract voor jou het voordeligst is.

Tarieven stroom en gas

In de tabel hieronder vind je de tarieven per gas en stroom leverancier. Benieuwd naar de tarieven voor jouw situatie? Vergelijk energie en zie gelijk de gas en stroom prijzen die voor jou gelden.

Energieleverancier Stroom- en gasprijs 2020
Budget Energie € 1743,36
Eneco € 2014,08
Energiedirect.nl € 1773,48
Essent € 2065,20
Greenchoice € 1918,20
Vattenfall € 2134,68

Stroom en gas vergelijken

Ben je op zoek naar de actuele tarieven voor stroom en gas? In onze energievergelijker vind je eenvoudig de goedkoopste stroom en gas. Je kan je huidige gas en stroom leverancier vergelijken met andere aanbieders. Zo vind je snel het energiecontract dat het beste bij jou past.