Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

E-mailadres

Verschil tussen 1-fase en 3-fasen

Je woning kan op verschillende manieren zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Namelijk met een 1-faseaansluiting of een 3-fasen aansluiting. Het type aansluiting bepaalt hoeveel stroom er doorheen kan. Een aansluiting bestaat uit de kabels (+ beveiliging) die de meter in je meterkast verbindt met het elektriciteitsnet. 

Wat is 1-fase?

Veel huizen hebben een 1-faseaansluiting. Bij een 1-faseaansluiting komt een er elektriciteitskabel je huis binnen in de meterkast. In deze kabel zitten twee draden: de fasedraad en de nuldraad. De spanning op de stopcontacten in huis is het verschil tussen deze twee draden. Als je een 1-fase aansluiting hebt, zie je 220/230 volt op je elektriciteitsmeter staan. Dit betekent dat je op ieder stopcontact maximaal 230 volt kan gebruiken. Als je meer apparaten in huis hebt die veel stroom gebruiken, kan het stroomnetwerk in huis overbelast raken. Met een 3-fasen aansluiting voorkom je dit probleem. 

Wat is 3-fasen?

Bij een 3-fasen aansluiting komen er drie fasedraden je meterkast binnen. Elk van deze draden bevat 230 volt. Daarnaast is er net als bij 1-fase een nuldraad. De 3-fasen aansluitingen zijn grotere aansluitingen dan de 1-fase-aansluitingen. Ze leveren een groter vermogen. Als je een 3-fasen aansluiting hebt, staat er 3x220/230V of 380/400V op de elektriciteitsmeter. Dit betekent dat je ook krachtstroom kan ontvangen (minimaal 380 volt). Met een 3-fasen aansluiting kun je dus meer zware apparaten aansluiten en gebruiken.

Gevolgen voor je energierekening

Een 3-fasen aansluiting zorgt niet per se voor hogere maandelijkse kosten dan een 1 fase-aansluiting. Maar heb je veel apparaten in huis die veel stroom gebruiken? Dan kan het wel zo zijn dat de maandelijkse kosten wat omhoog gaan. Kijk daarom goed of je al bij een voordelige aanbieder zit of stap over zodra dit kan. 

Waarvoor heb je een 3-fasen aansluiting nodig?

Als je apparaten gebruikt waarvoor krachtstroom nodig is, heb je sowieso een 3-fasen aansluiting nodig. Maar ook als je apparaten hebt die veel stroom gebruiken is een 3-fasen aansluiting verstandig.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • een oplaadpunt voor je elektrische auto;
  • een jacuzzi;
  • een sauna;
  • een elektrische warmtepomp
  • of een elektrische kookplaat.

Je kunt je hierover ook laten informeren door een installateur of je energieleverancier. ​

Tip: omdat er bij krachtstroom meer vermogen wordt geleverd, zijn de stopcontacten ook anders. Krachtstroom aansluiten doe je dan ook met een ander soort stekker: een CEE stekker. Dit zijn de stekkers die je ook gebruikt als je gaat kamperen. 

- Joris, Expert energie

Kosten aanleggen 3-fasen aansluiting

De kosten van het aanleggen van een 3-fasen aansluiting zijn afhankelijk van de elektriciteitsvoorziening die je nu hebt. Soms kan de aansluiting die je hebt gewoon iets worden aangepast. Dat is vaak goedkoper dan een hele nieuwe aansluiting. Voor een hele nieuwe aansluiting, betaal je ongeveer tussen de 700 en 1.100 euro. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Milieucentraal
  • Liander.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant.

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.