Wat is dag- en nachtstroom?

Bij energieleveranciers kun je kiezen voor 1 tarief voor al je stroom. Dit heet het enkeltarief. Maar je kunt ook kiezen voor 2 tarieven. Dan heb je een apart dag- en nachttarief. Dit wordt ook wel ‘dubbeltarief’ of ‘dag- en nachtstroom’ genoemd. Kies je voor dag- en nachtstroom (dubbeltarief) dan betaal je ‘s nachts minder voor je energie dan overdag. Een dubbeltarief kan voordeliger zijn als je overdag weinig energie gebruikt.

1 juli 2021 is het TF-signaal gestopt. Wat betekent dat voor jou?

Het TF-signaal betekent toonfrequent signaal. Zo’n signaal wordt verstuurd door het energienet. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de energiemeter switcht van het dag- naar het nachttarief.

Heb je een slimme meter? 

Dan verandert er voor jou helemaal niets.

Maar let op: het kan wel een probleem zijn als door het TF-signaal ook automatisch je buitenverlichting aangaat. Of als er andere apparaten mee worden aangezet, zoals je boiler. Je kan die apparaten natuurlijk met de hand aanzetten. Maar vind je het prettig dat ze automatisch aan- en uitgaan? Vraag dan een installateur voor een oplossing.

Heb je nog een analoge of niet-slimme meter?

Dan schakelt je meter na 1 juli 2021 niet meer over van dag- naar nachttarief en weer terug. Is dat een groot probleem? Nee, want je betaalt voortaan het enkeltarief. En het verschil tussen enkel- en dubbeltarief is tegenwoordig minimaal. Dus je merkt er waarschijnlijk niets van.

Let ook op als door het TF-signaal apparaten worden aangezet, zoals je buitenverlichting en boiler. Die kan je voortaan natuurlijk handmatig aanzetten. Maar wil je dat het automatisch gaat? Neem dan contact op met een installateur.


Dag- en nachtstroom tijden

Kies je voor dubbeltarief, dus dag- en nachtstroom? Dan heb je te maken met vaste piek- en daluren. Dus uren waarin de stroom goedkoper of juist duurder is. De daluren zijn van 23.00 tot 7.00 uur. Behalve in Noord-Brabant en Limburg: daar zijn de daluren van 21.00 tot 7.00 uur. Binnen deze tijden betaal je het daltarief (het lage tarief). De rest van de uren gelden de piekuren: je betaalt dan het normaaltarief. In het weekend en tijdens feestdagen geldt het daltarief de hele dag. De daluren worden bepaald door de netbeheerder. Daarom verschilt dit per provincie. 

Let op: er zijn enkele gemeentes in Noord-Brabant en Limburg met afwijkende daluren. 

Wil jij weten wie je netbeheerder is? Zoek dit op in het eancodeboek door je postcode en huisnummer in te vullen.

Dubbele, enkele of slimme meter

Om stroom af te kunnen nemen heb je een elektriciteitsmeter nodig. Zo’n meter bestaat uit één of twee telwerken. Een elektriciteitsmeter met twee telwerken wordt een dubbele meter genoemd. Een meter met één telwerk is een enkele meter. De dubbele meter heb je analoog en digitaal. De digitale versie kennen we als de slimme meter. Je kunt alleen gebruikmaken van de piek- en daluren als je een slimme meter hebt. Heb je een enkele meter, dus een meter met één telwerk? Dan is er geen sprake van piek- en daluren. Je betaalt dan altijd één stroomtarief per kWh.

Wist je dat?

Het nachttarief is hetzelfde als daltarief. Normaal- en daltarieven worden ook wel hoog- en laagtarief en piek- en daltarief genoemd.

Energietarieven enkele en dubbele meter (slimme meter)

Doordat er enkele en dubbele meters zijn, bestaan er verschillende soorten energietarieven. Al deze termen kunnen soms wat verwarring opleveren. In de tabel hieronder leggen we de verschillende begrippen daarom aan je uit. 


Tarief Meter Toelichting
Enkeltarief Enkele meter (maar kan ook bij een dubbele meter) Je betaalt altijd één tarief per kWh stroom. Het enkeltarief zit meestal tussen het dal- en normaal tarief in.
Dubbeltarief Bij een dubbele of slimme meter Het dubbeltarief bestaat uit twee tarieven. Dat zijn de tarieven die je betaalt tijdens piek- en daluren.
Daltarief of nachttarief Dubbele of slimme meter Het daltarief is het gunstige (lage) tarief dat je betaalt als je stroom gebruikt in de daluren. Dit wordt ook wel het nachtstroom genoemd. Het daltarief is vaak ook lager dan het enkeltarief.
Normaaltarief of dagtarief Dubbele of slimme meter Het normaal- of dagtarief is het tarief dat je betaalt voor stroomgebruik overdag tijdens de piekuren.

Is een dubbeltarief altijd goedkoper dan enkeltarief?

Het enkeltarief is meestal hoger dan het daltarief, maar lager dan het normaaltarief. Maar dit is ook afhankelijk van de tarieven van je energieleverancier.

Hoe kies je de goedkoopste optie voor jouw situatie? Bedenk wanneer je thuis de meeste stroom gebruikt. Ben je doordeweeks overdag veel thuis en druk met het huishouden? Dan is het enkeltarief meestal voordeliger. Ben je juist vaak weg overdag? Als je de vaatwasser en wasmachine vooral in het weekend gebruikt, is een dubbeltarief meestal goedkoper. 

Heb je apparaten in huis die continu veel stroom verbruiken? Zoals een elektrische warmtepomp of tropisch aquarium? Deze kun je natuurlijk niet uitzetten overdag. Je gebruikt overdag dan ook veel stroom. In dit geval kan het voordeliger zijn om te kiezen voor het enkeltarief.

Zo profiteer je het meest van dag- en nachtstroom

Heb je dag- en nachtstroom (dubbeltarief)? Dan betaal je minder voor stroom die je in de daluren gebruikt. Verbruik je stroom vooral wanneer het lage daltarief geldt. Denk vooral aan apparaten die veel stroom gebruiken. Zet de vaatwasser bijvoorbeeld aan voordat je gaat slapen, en draai ‘s avonds pas een wasje.

Overstappen van een enkeltarief naar een dubbeltarief of andersom

Van enkeltarief naar dubbeltarief

Wil je gebruik maken van een apart tarief voor dag- en nachtstroom (dubbeltarief)? Overstappen van een enkeltarief naar een dubbeltarief kost niks als je al een meter hebt die hiervoor geschikt is. Dit is een slimme meter. Heb je een meter met enkel telwerk? Dan moet je de meter laten vervangen. 

Van dubbeltarief naar enkeltarief

Heb je een dubbele meter? Dan kan je zonder kosten overstappen naar het enkeltarief. Je hoeft de dubbele meter hiervoor niet te vervangen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.