In 1996 ontstonden er Europese richtlijnen voor elektriciteit. In 1998 gebeurde dit ook voor aardgas. De Europese Unie vond dat de energiemarkten vrij toegankelijk moesten zijn. In deze richtlijnen stond hoe men daaraan moest voldoen. In Nederland zijn deze eisen verwerkt in de Elektriciteitswet van 1998. De eisen voor aardgas zijn verwerkt in de aardgaswet van 2000. 

Joris Kerkhof, Expert energie

Elektriciteitswet zorgt voor keuzevrijheid van energieleveranciers

De Elektriciteitswet gaat over het produceren, transporteren en leveren van elektriciteit. Ook gaat de wet over de keuzevrijheid die moet worden geboden aan afnemers. In de Elektriciteitswet van 1998 heeft Nederland bepaald om nog sneller te zijn op het gebied van keuzevrijheid.

Liberalisering van de energiemarkt: dit houdt het in

Om meer concurrentie op de energiemarkt te krijgen, werd de energiemarkt in 2004 geliberaliseerd. Op deze manier konden mensen hun eigen energieleverancier kiezen. En wanneer de huidige energieleverancier niet bevalt, kun je overstappen naar een andere leverancier. Leveranciers moeten ook beter hun best doen om klanten te behouden. Bijvoorbeeld door een goede klantenservice en lage tarieven. De overheid houdt toezicht op de energiemarkt. Wanneer energieleveranciers groeien en een machtspositie krijgen, zal de overheid er op toezien dat ze hier geen misbruik van maken.

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png