Stroom wordt op verschillende manieren opgewekt. Groene stroom komt van duurzame energiebronnen. Zoals waterkracht, windenergie en zonne-energie.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 28 mei 2021

Wat is groene stroom?

Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan waterkracht, windenergie en zonne-energie. Groene stroom wordt gekenmerkt met een Garantie van Oorsprong (GvO). 

Er is natuurlijk geen garantie dat de wind altijd waait en de zon altijd schijnt. Daarom wordt energie groen genoemd als het 100 % duurzaam geproduceerd is. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende soorten duurzame energie

Groene stroom Nederland

Er is een verschil tussen groene stroom en vergroende stroom. Er is namelijk groene stroom die duurzaam is opgewekt in Nederland, en grijze stroom die ‘groen’ is gemaakt door een GvO uit het buitenland. De groene stroom uit Nederland wordt bijvoorbeeld door windmolens en biomassa opgewekt. Wil je weten of jouw groene stroom ook écht groen is? Bekijk dan het stroometiket. 

Het verschil tussen groene en grijze stroom

Het verschil tussen groene en grijze stroom is dat groene stroom wordt opgewekt door duurzame bronnen. Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn in tegenstelling tot groene energie eindig en raken op.

Groene stroom vergelijken: selecteer groene stroomleveranciers

Vind je groene stroom belangrijk en wil je daar rekening mee houden als je een nieuw contract afsluit? Dat kan! Bij Independer kan je eenvoudig groene stroom vergelijken. Je kan namelijk selecteren op groene stroomleveranciers. Zo vind je snel de beste energieleverancier die bij je past. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.