Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

E-mailadres

Stroomkosten

Hoeveel stroomkosten je jaarlijks moet betalen hangt grotendeels af van je stroomverbruik. Je verbruik wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Ook het aantal mensen waar je mee samenwoont is van invloed op je verbruik. Hoe meer mensen in huis, hoe meer stroom er wordt verbruikt. Als je van alle huishoudens het gemiddelde neemt, wordt er per jaar ongeveer 2.730 kWh verbruikt. 

Opbouw stroomprijs

Hoe is de stroomprijs opgebouwd?

  • ​Kaal stroomtarief 
  • Energiebelasting 
  • ODE (Opslag Duurzame Energie) + btw

De kale stroomprijs verschilt per leverancier. Daarnaast betaalt iedereen in Nederland belasting op gas en stroom. De ODE die je betaalt is ook een belasting. Dit belastinggeld wordt gebruikt om de duurzame energieproductie te bevorderen. Al deze onderdelen van de stroomprijs vormen samen de leveringskosten. Dit kun je vermenigvuldigen met je verbruik in kWh.

Heb je een enkel- of dubbeltarief?

Bij veel energieleveranciers kun je kiezen tussen een enkeltarief of dubbeltarief. Maar wat is het verschil? Als je voor een enkeltarief kiest, betekent dit dat de stroomprijs 24 uur per dag hetzelfde is. Heb je een dubbeltarief? Dan bestaat je kWh-prijs uit twee tarieven: een laag tarief in de daluren en een hoog tarief in de piekuren. De daluren zijn ‘s nachts en in het weekend.

De rest van je energierekening (stroom)

Naast de stroomprijs moet je ook rekening houden met een aantal vaste kosten: de vaste leveringskosten van je energieleverancier en de vaste netbeheerkosten. De vaste leveringskosten bepaalt het energiebedrijf zelf en komen voor stroom gemiddeld uit op €71. De vaste kosten voor het netbeheer bestaan uit de elektriciteitsaansluiting, de meter en het energietransport. Het gemiddelde bedrag voor elektriciteit is ruim €254, en wordt bepaalt door de netbeheerder. Ook krijgt ieder huis met een elektriciteitsaansluiting een vast bedrag terug van de overheid. Dit heet de teruggaaf energiebelasting of vermindering energiebelasting. Dit bedrag is voor iedereen hetzelfde. Op deze pagina lees je meer over de energiebelasting

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.