Stroomverbruik afhankelijk van verschillende factoren

Stroomverbruik wordt bepaald door verschillende factoren. Denk aan: 

  • ​Welke soort woning je hebt
  • Met hoeveel personen je samenwoont 
  • Welke apparaten je in huis hebt 
  • Hoeveel je thuis bent 

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om energie te besparen, zowel op de korte als de lange termijn. Wil je je stroomverbruik verlagen? Denk dan aan het energielabel als je een nieuw apparaat koopt. Daarnaast is het belangrijk om je apparaten bewust te gebruiken. Lees hier meer over energie besparen

Gemiddeld verbruik stroom

Welke apparaten verbruiken veel stroom?

De vaatwasser, magnetron en wasmachine ijn voorbeelden van apparaten die veel stroom verbruiken. Let op: ook apparaten die stand-by staan, of opladers die ik het stopcontact zitten, verbruiken stroom. 

Wat is het gemiddelde stroomverbruik per jaar? 

Weet je nit wat je stroomverbruik is? Dan kan je een inschatting maken met de tabel hieronder. Goed om te weten: je werkelijke stroomverbruik kan afwijken van het verbruik zoals genoemd in de tabel. 

Aantal personen in huishouden Stroomverbruik per jaar
1 2.140 kWh
2 3.240 kWh
3 3.890 kWh
4 4.340 kWh
5 of meer 4.845 kWh

Hoeveel stroom verbruik ik?

Wil je je stroomverbruik weten? Dan kan je de eindafrekening van vorig jaar bekijken. Daarop vind je je gas- en stroomverbruik terug. Heb je deze rekening niet meer bij de hand? Dan kan je je verbruik opvragen bij je energieleverancier. Je kan ook gebruikmaken van het Independer verbruiksinzicht. Bijna realtime zie je per uur je gas- en stroomverbruik. 

Stroomverbruik meten

Heb je een slimme meter? Dan kan je je stroomverbruik aflezen op het digitale display. Maar je kan de meterstanden ook op afstand aflezen. Wil je je verbruik dagelijks inzien? Dan kan je je meter koppelen aan een energieverbruiksmanager. 

Stroomverbruik berekenen

Je stroomverbruik is moeilijk in te schatten. Op je jaarnota kan je zien hoeveel energie je in een jaar verbruikt. In de tabel hierboven staat het gemiddelde stroomverbruik per jaar, op basis van het aantal personen dat in een huis woont. Met deze informatie kan je een schatting van je verwachte verbruik. 

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png