Waar moet je op letten bij energiecontracten?

Energiecontracten worden op verschillende manieren met elkaar vergeleken. Vergelijkingssites vergelijken soms ook verschillende energiecontracten door elkaar heen. Hierbij kun je denken aan contracten van één of vijf jaar die naast elkaar staan, of contracten waar wel of juist geen (welkomst)bonus gegeven wordt. Ook komt het voor dat groene energie wordt vergeleken met grijze energie. Bij energie vergelijken is het belangrijk om goed te kijken naar je energiecontract. Let bij je energiecontract hier op.

Wat gebeurt er als mijn contract afloopt?

Wanneer je vaste contract afloopt, kom je terecht in een variabel contract of een modelcontract. Je contract mag in ieder geval niet stilzwijgend verlengd worden voor een bepaalde tijd. De tarieven van een variabel contract wijken over het algemeen af van die van je aflopende contract. Het is daarom belangrijk om hier goed naar te informeren. Als je van een welkomstbonus hebt geprofiteerd, kom je hier bijvoorbeeld niet nogmaals voor in aanmerking. Daardoor veranderen je totale kosten. Als je je energie hebt aangevraagd via Independer, zullen wij je op tijd vertellen dat je vaste contract afloopt. Dan kun je bepalen of je huidige leverancier nog steeds het beste is voor jouw situatie.

Kan mijn contract stilzwijgend worden verlengd?

Nee, dit mag niet meer bij contracten die na 1 december 2011 zijn afgesloten. Als je contract afloopt, betekent het niet dat de energielevering ineens stopt. Je krijgt dan een contract voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van 30 dagen. Vanaf dat moment betaal je de variabele tarieven van jouw energieleverancier. Let op dat de variabele tarieven een stuk hoger kunnen zijn dan de tarieven van je vaste contract.

Wat is het voordeel van een vast contract?

Bij een vast contract horen meestal ook vaste tarieven. De hoogte van de tarieven en de vaste leveringskosten blijven hetzelfde voor de afgesproken looptijd. Hierdoor heb je de zekerheid van een vast tarief, dat over het algemeen lager is dan een variabel tarief. Je zit dan ook voor een bepaalde tijd vast aan een contract. Wil je vóór het einde van dit contract overstappen? Dan kan het zijn dat jouw leverancier een opzegvergoeding in rekening brengt.

Wat is het voordeel van een vrij opzegbaar contract?

Met een vrij opzegbaar contract zit je niet vast aan een bepaalde looptijd. Ook ben je altijd vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier en heb je variabele tarieven. Dit betekent dat je ook kan profiteren van prijsdalingen in de markt. Aan de andere kant stijgt je tarief wanneer de energieprijzen stijgen. Als je een vast contract met vaste tarieven hebt afgesloten, heb je dat niet.

Wat is een energieleverancier?

Een energieleverancier is een partij die jou je energie levert. Het kan zijn dat ze dit inkopen bij een producent of handelaar, of dat zij zelf energie produceren. Je bent vrij in je keuze van leverancier. Op www.acm.nl kun je zien welke leveranciers een vergunning hebben om de energie bij je thuis te leveren. Aan jouw energieleverancier betaal je jouw (verbruiks)kosten voor energie en de doorberekende kosten van de netbeheerder.

Wat gebeurt er als mijn energieleverancier failliet gaat?

Als je energieleverancier failliet gaat, neemt een andere leverancier de levering tijdelijk over. Je komt dus niet zonder energie te zitten. Daarna mag je zelf aangeven of je bij de tijdelijke leverancier blijft, of liever overstapt naar een andere.

Wie controleert of mijn energieleverancier zich aan de regels houdt?

Dit doet de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Dit is een overheidsorganisatie die controleert of energieleveranciers en netbeheerders zich aan de regels en wetten houden. Wanneer een leverancier of netbeheerder zich niet aan de regels houdt, worden er maatregelen genomen of krijgen zij een boete.