Looptijd van het energiecontract

De looptijd van het energiecontract is de periode dat je aan dit contract vastzit. Er zijn contracten met een vaste looptijd en contracten met een onbepaalde looptijd. Over het algemeen hebben de meeste contracten met een vaste looptijd ook een vast tarief. Dat tarief geldt dan tijdens de gehele looptijd. Contracten met een onbepaalde looptijd, hebben vaak een variabel tarief. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Energiecontracten met vaste looptijd

Er zijn contracten af te sluiten met vaste tarieven en een vaste looptijd. Dit kan een contract van één jaar zijn, maar ook van vijf jaar. Per persoon kan de voorkeur anders zijn. Wil je bijvoorbeeld de komende drie jaar niet meer om hoeven kijken naar jouw energiecontract? Dan kun je kiezen voor een 3-jarig contract. Vind je het niet erg om elk jaar opnieuw energiecontracten te vergelijken en wil je de beste deal? Dan kun je misschien beter kiezen voor een contract van één jaar. Let er wel op dat er ook contracten zijn met een vaste looptijd, maar met een variabel tarief. De looptijd staat dan wel vast, maar de tarieven kunnen wel veranderen.

Energiecontracten met onbepaalde tijd

Bij contracten met een onbepaalde tijd zit je niet aan een bepaalde looptijd vast. Deze contracten zijn vrij opzegbaar, maar hierbij geldt een variabel tarief. Deze tarieven kunnen dus wijzigen. Een contract met een onbepaalde looptijd wordt geadviseerd als je verwacht binnen een jaar te verhuizen of verwacht dat de woonsituatie, of –samenstelling wijzigt. Dat zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je bij een andere energieleverancier beter uit bent.

Vaste of variabele energietarieven

Bij een energiecontract kunnen vaste of variabele tarieven gelden. Variabele tarieven kunnen door de leverancier gewijzigd worden. Dat gebeurt over het algemeen twee keer per jaar: in januari en juli. Variabele tarieven zijn interessant als je denkt dat de tarieven erg zullen dalen en je 'dicht bij de markt' wil blijven. De variabele tarieven liggen gemiddeld wel hoger dan vaste tarieven. Bij vaste tarieven veranderen de tarieven niet tijdens de looptijd van je energiecontract.

Duurzaamheid: heb ik echt groene stroom?

Er is steeds meer discussie over hoe 'groen' elektriciteit is. Sommige energiecontracten zijn als groene stroom verkocht, terwijl het eigenlijk vergroende stroom is. Dat wordt ook wel sjoemelstroom genoemd. Sjoemelstroom is groen gemaakt door middel van gekochte certificaten uit het buitenland. Wil je écht groene stroom, die in Nederland duurzaam is opgewekt? Dan moet je daar bij energie vergelijken goed op letten. In de energievergelijking van Independer zie je duidelijk of energie ook echt groen is.

Energieprijzen vergelijken

Heb je de keuze voor de looptijd, het soort tarief en groene of grijze stroom gemaakt? Dan is het natuurlijk ook belangrijk om de prijzen met elkaar te vergelijken. Bij het vergelijken van energieprijzen, moet je op de volgende zaken letten:

  • Het leveringstarief voor gas.
  • het leveringstarief voor stroom.
  • De vaste leveringskosten per product.
  • Een eventuele (welkomst)bonus.

Overige kosten voor de levering van energie, zoals de energiebelasting en netbeheerkosten, zijn door de overheid of netbeheerders vastgesteld en verschillen niet per energieleverancier. Wordt er een (welkomst)bonus of gadget aangeboden bij een contract? Kijk dan extra goed naar de vaste leveringskosten en de leveringstarieven. Vaak betaal je deze bonus of gadget alsnog zelf, door bijvoorbeeld verhoogde vaste leveringskosten.