Kan ik mijn contract opzeggen als ik verhuis?

Wanneer je een langlopend contract hebt afgesloten, moet je jouw contract meenemen naar je nieuwe adres. Je mag wel overstappen wanneer je contract nog loopt, maar dan betaal je mogelijk een opzegvergoeding. De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd. Sommige leveranciers gaan hier soepeler mee om. Vraag dit dan ook altijd na bij je leverancier.

Wat moet ik doen als ik ga verhuizen?

Als je weet dat je gaat verhuizen, moet je dit uiterlijk twee weken van te voren doorgeven aan je energieleverancier. Dan heeft je leverancier voldoende tijd om te zorgen dat de energielevering doorgaat op je nieuwe adres. De leverancier zorgt ook voor de eventuele overstap van je netbeheerder. Vaak is het ook mogelijk om tijdelijk, bijvoorbeeld bij een verbouwing, op twee adressen geleverd te krijgen.

Daarnaast stuurt de leverancier je een meterstandenkaart toe, zodat duidelijk is wat jouw verbruik is geweest. Je kunt deze het beste samen met de nieuwe bewoner invullen. Je leverancier stuurt dan een eindnota op. Als je jouw huidige contract niet wilt meenemen bij een verhuizing, moet je dit zelf opzeggen bij je leverancier.

Verandert mijn termijnbedrag als ik ga verhuizen?

Ja, in de meeste gevallen wel. Dat komt omdat leveranciers het termijnbedrag berekenen op basis van het historische verbruik op het adres. Dat eerdere verbruik kan afwijken van jouw verbruik. Ook kan door de verhuizing jouw verbruik veranderen. Bijvoorbeeld door de verandering van de woonsituatie of -samenstelling. Ontvang je een termijnbedrag waar je het niet mee eens bent? Neem dan contact op met je leverancier om dit eventueel aan te passen.

Adreswijziging doorgeven

Je kunt de adreswijziging op meerdere manieren doorgeven aan je energieleverancier. De gemakkelijkste manier is via de website van je energieleverancier. Log in met je persoonlijke gegevens en je kunt direct je nieuwe adres doorgeven. De andere opties zijn door te bellen of te mailen.

Denk aan je meterstanden

Je moet op het nieuwe adres de meterstanden doorgeven aan de leverancier. Er zijn in Nederland 10 gasregio’s, dus als je in een andere regio gaat wonen verandert je gastarief. Dit scheelt maximaal enkele euro’s per jaar. Ga je naar Brabant of Limburg verhuizen? Daar gelden andere tijden voor het normaal- en daltarief voor elektriciteit. Het normaaltarief loopt van 07.00 tot 21.00 en het daltarief van 21.00 tot 07.00. In de rest van Nederland loopt het normaaltarief van 07.00 tot 23.00 en het daltarief van 23.00 tot 07.00. Ook dit scheelt maximaal enkele euro’s per jaar.

5 veelgestelde vragen over verhuizen en je energieleverancier

 1. Kan ik een nieuwe energieleverancier kiezen als ik ga verhuizen?
  Als je gaat verhuizen kun je een nieuwe energieleverancier kiezen. Denk wel aan je huidige contract. Is de looptijd hiervan nog niet voorbij? Dan moet je soms een opzegvergoeding betalen aan je leverancier. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd. Neem altijd even contact op met je leverancier. Soms gaan leverancier namelijk soepeler om met de opzegvergoeding als het om een verhuizing gaat.

 2. Kan ik het maandbedrag voor het nieuwe adres ook aanpassen?
  Je kunt het maandbedrag bij je nieuwe leverancier aanpassen. Log hiervoor in op de website van je leverancier of stuur een mail. Bellen kan natuurlijk ook.

 3. Moet ik van tevoren doorgeven dat ik ga verhuizen?
  Ja, geef je nieuwe adres door voordat je gaat verhuizen en niet achteraf. Als je gaat verhuizen moet je dit twee weken voor je verhuizing doorgeven aan je energieleverancier. Zo heeft de leverancier voldoende tijd om te zorgen dat de levering op je nieuwe adres op tijd begint.

 4. Wat voor contract moet ik kiezen als ik weet dat ik binnenkort weer ga verhuizen?
  Is je verhuizing maar tijdelijk? Kies dan voor een variabel contract. Een variabel contract is namelijk maandelijks opzegbaar. Ga je over een paar maanden weer verhuizen? Dan kun je gewoon je contract opzeggen zonder dat je een opzegvergoeding moet betalen. Kies dan op tijd een nieuwe leverancier zodat je ook op je nieuwe adres energie hebt.

 5. Moet ik mijn contract zelf opzeggen als ik ga verhuizen?
  Als je gaat verhuizen kun je je huidige leverancier houden. Je kunt ook een nieuwe leverancier uitzoeken. In sommige gevallen is dit voordeliger. Kies je voor een nieuwe leverancier? Dan moet je zelf het oude contract opzeggen. Blijf je op hetzelfde adres wonen, maar wil je een nieuwe leverancier. Dan zegt de nieuwe leverancier het oude contract voor je op.