Bij blokverwarming (ook wel stadsverwarming genoemd) worden meerdere huizen verwarmd door dezelfde ketel. Dit gebeurt via een ondergronds leidingnet. Huizen die op blokverwarming zijn aangesloten, hebben ook geen eigen cv-ketel en gasleverancier. Blokverwarming is in heel Nederland te vinden, zowel in oude als nieuwe woningen.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 21 juni 2022

Voordeel blokverwarming: geen CV-ketel

Het voordeel van blokverwarming is dat je zelf geen CV-ketel hoeft aan te schaffen en te onderhouden. Dat scheelt vooral een hoop geld.

Opmeten van verbruik

Warmtemeters op de radiatoren bepalen hoeveel warmte je afneemt. Over deze manier van het energieverbruik bepalen, is veel discussie. Dit komt omdat de methode niet altijd even nauwkeurig is. En daardoor kunnen verschillen ontstaan tussen wat je daadwerkelijk gebruikt en wat de energieleverancier zegt.

Nadeel blokverwarming: geen vrije keuze gasleverancier

Een nadeel van blokverwarming is dat je geen eigen gasleverancier kunt kiezen en dus geen leveranciers kunt vergelijken. Een ander nadeel is dat er door het hele gebouw buizen lopen waar de warmte doorheen gaat. Soms verwarmt dit ruimtes waar de warmte niet nodig is.

Kosten blokverwarming

Met blokverwarming of stadsverwarming heb je geen vrije keuze voor een gasleverancier. Om te voorkomen dat je niet meer betaalt dan mensen die wel vrije keuze hebben, is er een wet gemaakt. Dat is de Warmtewet. Hier staat ook in wanneer je recht hebt op een vergoeding bij een storing, en wat je rechten en plichten zijn bij het meten van je warmteverbruik.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png