Met een klokthermostaat kun je de temperatuur van je verwarming van tevoren instellen. Je kunt instellen hoe laat de verwarming 's ochtends aan moet gaan, zodat je wakker wordt in een verwarmd huis. Je hoeft dan niet je bed uit om de verwarming aan te zetten. Ook kun je instellen hoe laat de verwarming ’s avonds uit moet. Als je dan vergeet je verwarming uit te zetten, blijft deze in ieder geval niet de hele nacht aanstaan.

Energie vergelijken

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 29 maart 2021

Houd rekening met je cv-ketel

Er zijn verschillende soorten klokthermostaten. Een slimme thermostaat heeft een klokfunctie, maar kan daarnaast ook nog andere dingen. Naast het programmeren van de thermostaat, kun je deze ook met de hand bedienen. Wel moet je rekening houden met de cv-ketel, want niet alle thermostaten zijn voor elke cv-ketel geschikt. Het is belangrijk dat deze op elkaar aansluiten. De thermostaat regelt namelijk dat de cv-ketel gaat werken, zodat vervolgens de verwarming zorgt voor de gewenste temperatuur in je huis.

Wat is een modulerende thermostaat?

Een modulerende thermostaat kan signalen afgeven aan de cv-ketel. De modulerende thermostaat zorgt ervoor dat het water in de cv-ketel niet onnodig wordt verwarmd. En dat er geen enorme warmtewisselingen voorkomen in het verwarmingssysteem. Met een omdulerende thermostaat blijft er een gelijkmatige warmte in huis. De ketel is de hele dag aan, maar brandt op een zo laag mogelijke temperatuur om de kamer voldoende warm te houden. Doordat de ketel de hele dag aanstaat en niet voortdurend aan- en uitgaat, bespaar je energie. De radiatoren worden ook niet enorm heet, omdat de kamer geleidelijk wordt verwarmd en warm gehouden wordt.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png