Toon

Eneco biedt als slimme thermostaat de Toon aan. Deze thermostaat is alleen te gebruiken door klanten van Eneco. Je kunt Toon bedienen op het scherm, maar het is ook mogelijk om hem te bedienen via je smartphone of tablet. Hiervoor moet je de gratis app downloaden. Daarmee kun je de slimme thermostaat via de app bedienen, maar heb je ook de mogelijkheid om je verbruik in te zien. Je kunt zien hoeveel je op het moment verbruikt, maar ook wat je over de hele dag hebt verbruikt. Als je slimme stekkers hebt, kun je via de app ook apparaten, zoals lampen, aan en uitzetten en zie je wat je sluipverbruik is.

Wanneer je de app installeert, kun je Toon bedienen op afstand. Als je onderweg naar huis bent kun je alvast de verwarming aanzetten, zodat je in een lekker warm huis thuiskomt. Maar het is ook mogelijk dit vooraf in te stellen op de Toon zelf. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de verwarming iedere dag om 17.00 uur aanslaat. Bij een 4-jarig contract krijg je de Toon en de installatie gratis. Anders kost dit € 200,- voor de Toon, € 75,- voor de installatie en € 3,50 abonnementskosten per maand.

Nest

Essent biedt als slimme thermostaat de Nest aan. Deze thermostaat is ook los aan te schaffen je hoeft geen klant te zijn van Essent. Het is mogelijk om de Nest te bedienen op het scherm van de thermostaat. Essent biedt ook een gratis app aan om de app op afstand te bedienen met je smartphone of tablet. Met de app kun je ook je verbruik bijhouden. Wanneer je een groen blaadje op de thermostaat hebt of in de app ziet, bespaar je op dat moment op je verbruik. Nest past zichzelf aan als de gekozen temperatuur wijzigt. Wanneer een aantal dagen een verandering optreedt, neemt Nest deze zelf over. Ook heeft de Nest sensoren waarmee de thermostaat merkt of je thuis bent of niet. Wanneer je weg bent, wordt de temperatuur aangepast. Daarnaast leert de thermostaat ook hoeveel tijd er nodig is tot het huis warm is. Zo wordt er geen energie verspild aan een warm huis terwijl er niemand thuis is. Bij een 5-jarig contract krijg je de Nest gratis en bij een 3-jarig contract voor € 49,-. Wanneer je niet een 5- of 3-jarig contract afsluit, kost het € 219,- voor de Nest en € 79,- voor de installatie.

Anna

De Nederlandse Energiemaatschappij biedt als slimme thermostaat Anna aan. Deze thermostaat is ook los aan te schaffen je hoeft geen klant van NLE te zijn. Het is mogelijk om Anna te bedienen op het scherm van de thermostaat, maar ook via een gratis app op je smartphone of tablet. Naast het op afstand bedienen van de thermostaat, kun je met de app ook inzicht krijgen in je verbruik en je verbruik vergelijken met dat van andere huishoudens. Wanneer de gekozen temperatuur verandert, past Anna zich automatisch aan. Ook maakt Anna gebruik van geo-fencing. Dit houdt in dat de thermostaat zichzelf uitschakelt wanneer je niet in de buurt bent. Als je niet wilt dat dit gebeurt, kun je dit uitschakelen. Daarnaast houdt Anna ook rekening met het weer buiten. Hier zal de binnentemperatuur op worden afgestemd. Naast dat je de temperatuur kunt regelen op de thermostaat zelf, kun je dat via de app op afstand doen. Zodat je huis opgewarmd is op het moment dat je thuiskomt. Wanneer je klant bent bij NLE, zijn de installatiekosten € 70,- en de maandelijkse abonnementskosten € 3,99. De Anna zelf krijg je gratis.

EnergieAssistent

E.ON biedt als slimme thermostaat de EnergieAssistent aan. Deze thermostaat is alleen bij E.ON te koop. Het is mogelijk om de EnergieAssistent te bedienen op het scherm van de thermostaat, maar ook via een gratis app aan. Daarmee bedien je de thermostaat op afstand met je smartphone of tablet. Wanneer je ook slimme stekkers aanschaft, kun je het verbruik per apparaat zien. Als apparaten onder een bepaald vermogen komen, worden ze volledig uitgeschakeld. Zo gaat bijvoorbeeld je televisie helemaal uit in plaats van op stand-by. Daarnaast heeft de EnergieAssistent ook locatietracking. Wanneer je niet in de buurt bent, schaktelt de thermostaat zichzelf uit. Dit kun je ook uitzetten. Naast het regelen van de temperatuur op de thermostaat zelf, kun je via de app de temperatuur instellen. Dan is je huis opgewarmd op het moment dat je thuiskomt. Tot slot geeft de EnergieAssistent ook advies om te bezuinigen op je verbruik. Wanneer je de EnergieAssistent laat installeren, kost dit € 55,-. Daarnaast betaal je aan maandelijkse abonnementskosten € 14,50. De EnergieAssistent zelf krijg je gratis.

Overzicht slimme thermostaten

Eneco - Toon Essent - Nest NLE - Anna Eon - EnergieAssistent
Voor wie? Iedereen Iedereen Iedereen Iedereen
App Ja Ja Ja Ja
Bediening Tablet en smartphone Tablet en smartphone Tablet en smartphone Tablet en smartphone
Geeft inzicht in je verbruik Ja Ja Ja Ja
Verbruik vergelijken met andere huishoudens Ja Ja Ja Ja
Geofencing Nee Nee Ja Ja
Zelf lerend Nee Ja Ja Nee
Slimme stekkers bedienen/verbruik inzien Ja Nee Nee Ja
Aanschafkosten Gratis bij een 4-jarig contract. Los € 200,- Gratis bij een 5-jarig contract of € 49,- bij een 3-jarig contract. Los € 219,- Gratis voor klanten. Los € 249,- Gratis bij een 3-jarig contract
Installatiekosten € 75,- € 79,- € 70,- € 55,-
Abonnementskosten € 3,50 per maand - € 3,99 per maand € 14,50 per maand

Expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.